Najpopularniejsze śniadanie na Instagramie!

Masz ochotę rozpieścić podniebienie na samym początku dnia? Takie śniadanie sprawi ci prawdziwą przyjemność oraz zapewni energię i dobry humor na wiele godzin.

Naleśniki japońskie nie tylko doskonale smakują, ale świetnie wyglądaja na zdjęciach. Nic dziwnego, że zyskały popularność na Instagramie
Naleśniki japońskie nie tylko doskonale smakują, ale świetnie wyglądaja na zdjęciach. Nic dziwnego, że zyskały popularność na Instagramie123RF/PICSEL

Naleśniki sufletowe, nazywane też japońskimi, robią w sieci prawdziwą furorę. Nic dziwnego, bo nie tylko świetnie wyglądają, ale są też pyszne. Delikatne, puszyste i lekko wilgotne w środku, z przypieczoną chrupiącą skórką.

Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale to wysiłek, który się opłaci. Takie naleśniki można serwować na wiele sposobów: z owocami, lodami, syropem klonowym, miodem, bitą śmietaną lub sosami owocowymi. To fantastyczny sposób na rozpoczęcie dnia, ale sprawdzą się także jako deser lub podwieczorek. Do ich przygotowania potrzebna będzie patelnia z przykrywką i metalowe pierścienie, które pomogą utrzymać formę naleśnika.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • Olej do smażenia

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej: żółtka, mleko, masło (roztopione masło powinno być przestudzone). Mokre składniki przekładamy do suchych, mieszamy. Ostrożnie dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.

Patelnię i pierścienie smarujemy olejem. Pierścienie ustawiamy na rozgrzanej patelni i nakładamy po 2-3 łyżki ciasta. Smażymy pod przykryciem 3-5 minut.

Odwracamy pierścienie i delikatnie wypychamy naleśniki. Smażymy z drugiej strony jeszcze dwie minuty.

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria