Reklama

Naleśnik nie jedno ma imię

Z gruszką i boczkiem. Ten duet wydaje się egzotyczny, ale smakuje wyśmienicie.

Czas przyrządzenia: 30
Składniki dla: 4

Składniki

  • 3 jajka
  • 0,5 l mleka
  • szczypta soli
  • 15 dag mąki
  • 1 dojrzała gruszka
  • 2 – 3 gałązki majeranku
  • 4 łyżeczki oleju
  • 12 plasterków wędzonego boczku

Przygotowanie:

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z mlekiem i solą. Porcjami dosypywać mąkę, wymieszać w mikserze. Ciasto odstawić na 10 minut. 

Gruszkę pokroić na cząstki, wycinając gniazdo nasienne. Cząstki pokroić w cienkie plasterki. Część majeranku odłożyć do dekoracji, od reszty poodrywać listki. 

Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z przygotowanym wcześniej ciastem. Na patelni rozgrzewać po łyżeczce oleju. Wylewać porcje ciasta naleśnikowego. Równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Rozłożyć po kilka plasterków gruszki i boczku. 

Posypać listkami majeranku. Smażyć 3 - 4 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć 3 - 4 minuty na złoty kolor. Gotowe naleśniki udekorować majerankiem

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy