Naleśnik nie jedno ma imię
Z gruszką i boczkiem. Ten duet wydaje się egzotyczny, ale smakuje wyśmienicie.
Przygotowanie:
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z mlekiem i solą. Porcjami dosypywać mąkę, wymieszać w mikserze. Ciasto odstawić na 10 minut.
Gruszkę pokroić na cząstki, wycinając gniazdo nasienne. Cząstki pokroić w cienkie plasterki. Część majeranku odłożyć do dekoracji, od reszty poodrywać listki.
Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z przygotowanym wcześniej ciastem. Na patelni rozgrzewać po łyżeczce oleju. Wylewać porcje ciasta naleśnikowego. Równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Rozłożyć po kilka plasterków gruszki i boczku.
Posypać listkami majeranku. Smażyć 3 - 4 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć 3 - 4 minuty na złoty kolor. Gotowe naleśniki udekorować majerankiem
Zobacz także: