Naleśniki orkiszowe z kremem czekoladowym
Doskonały pomysł na weekendowe leniwe śniadanie. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Należy jedynie zmiksować wszystkie składniki. To uniwersalne naleśniki, które możesz podawać i na słodko, i na słono, z dowolnym farszem. Ja skusiłam się na opcję na słodko i zaserwowałam naleśniki z domowym kremem czekoladowym.

Składniki
- 1 jajko
- 240 g mleka lub dowolnego napoju roślinnego
- 140 g mąki orkiszowej jasnej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego do smażenia
dodatkowe
- krem czekoladowy
- ulubione owoce
Naleśniki orkiszowe z kremem czekoladowym - wykonanie
1. Wszystkie składniki zmiksuj w naczyniu.
2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego.
3. Gotową masę małą chochelką wylewaj porcjami na rozgrzaną patelnię i równomiernie rozprowadzaj. Naleśniki smaż z obu stron, aż się zarumienią.
4. Podawaj np. z kremem czekoladowym i owocami.
Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez dodatków):
kaloryczność 226,5 kcal
białko 8 g
tłuszcze 8 g
węglowodany 30,5 g
Wartości odżywcze dla 1 naleśnika:
kaloryczność 113 kcal
białko 4 g
tłuszcze 4 g
węglowodany 15 g
Przepis pochodzi z książki "Fit desery z kilku składników" Agnieszki Stolarczyk. Wydawnictwo Znak. Premiera 16 czerwca.
