Reklama

Naleśniki owsiane

Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

Składniki

  • l 20 dag mąki owsianej
  • l 20 dag mąki pszennej razowej l pół
  • łyżeczki soli l 7 g świeżych drożdży
  • l pół łyżeczki cukru l szklanka ciepłego
  • mleka l szklanka ciepłej wody
  • l olej

Drożdże pokrusz do miseczki, zasyp cukrem i wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstaw na 15 minut.

W większej misce umieść mąkę owsianą, pszenną razową i sól. Całość wymieszaj. Dodaj spienione drożdże, resztę mleka i wodę. Wymieszaj i odstaw na godzinę. 

Patelnię do naleśników posmaruj olejem. Gdy się rozgrzeje, wylej porcję ciasta i rozprowadź je po patelni.

Smaż z obu stron na małym ogniu, aż ciasto ładnie się zrumieni i będzie pełne bąbelków.

Usmażone naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Na przykład z bananami.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy