Naleśniki owsiane
Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.

Składniki
- l 20 dag mąki owsianej
- l 20 dag mąki pszennej razowej l pół
- łyżeczki soli l 7 g świeżych drożdży
- l pół łyżeczki cukru l szklanka ciepłego
- mleka l szklanka ciepłej wody
- l olej
Drożdże pokrusz do miseczki, zasyp cukrem i wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstaw na 15 minut.W większej misce umieść mąkę owsianą, pszenną razową i sól. Całość wymieszaj. Dodaj spienione drożdże, resztę mleka i wodę. Wymieszaj i odstaw na godzinę. Patelnię do naleśników posmaruj olejem. Gdy się rozgrzeje, wylej porcję ciasta i rozprowadź je po patelni.Smaż z obu stron na małym ogniu, aż ciasto ładnie się zrumieni i będzie pełne bąbelków.Usmażone naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Na przykład z bananami.Zobacz także: