Naleśniki po bolońsku

Naleśniki to świetne danie na domową kwarantannę! Za każdym razem inne, ale zawsze przepyszne.

Zanim zaczniesz smażyć naleśniki poczekaj, aż patelnia dobrze się nagrzeje, wtedy pierwszy placek nie wyląduje w koszu. By usmażone nie wysychały, przykryj je folią
Zanim zaczniesz smażyć naleśniki poczekaj, aż patelnia dobrze się nagrzeje, wtedy pierwszy placek nie wyląduje w koszu. By usmażone nie wysychały, przykryj je folią123RF/PICSEL

Składniki

na naleśniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju

na farsz

  • 40 dag mięsa mielonego wołowego
  • 40 dag passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 gałązki bazylii
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, chili

Sposób przygotowania:

1. Zmiksować składniki ciasta: mleko, mąkę, rozpuszczone masło, jajka, posolić. Patelnię posmarować olejem. Wlewać kolejno porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zrumienienia.

2. Cebulę i żółtą paprykę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek. Włożyć mięso, rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać, zrumienić. Zalać passatą, doprawić sosem sojowym, pieprzem, chili i solą. Bazylię posiekać (kilka listków zostawić w całości), dodać do masy. Dusić na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

3. Naleśniki nadziewać masą, złożyć, posypać pokruszonym serem. Ozdobić krążkami czerwonej papryki i listkami bazylią.

Zobacz także:

Jak przygotować naleśnikiStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?