Naleśniki po bolońsku
Naleśniki to świetne danie na domową kwarantannę! Za każdym razem inne, ale zawsze przepyszne.
Sposób przygotowania:
1. Zmiksować składniki ciasta: mleko, mąkę, rozpuszczone masło, jajka, posolić. Patelnię posmarować olejem. Wlewać kolejno porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
2. Cebulę i żółtą paprykę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek. Włożyć mięso, rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać, zrumienić. Zalać passatą, doprawić sosem sojowym, pieprzem, chili i solą. Bazylię posiekać (kilka listków zostawić w całości), dodać do masy. Dusić na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Naleśniki nadziewać masą, złożyć, posypać pokruszonym serem. Ozdobić krążkami czerwonej papryki i listkami bazylią.
Zobacz także: