Naleśniki po bolońsku
Naleśniki to świetne danie na domową kwarantannę! Za każdym razem inne, ale zawsze przepyszne.

Składniki
na naleśniki
- 25 dag mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
na farsz
- 40 dag mięsa mielonego wołowego
- 40 dag passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 gałązki bazylii
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, chili
Sposób przygotowania:
1. Zmiksować składniki ciasta: mleko, mąkę, rozpuszczone masło, jajka, posolić. Patelnię posmarować olejem. Wlewać kolejno porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zrumienienia.
2. Cebulę i żółtą paprykę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać posiekany czosnek. Włożyć mięso, rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać, zrumienić. Zalać passatą, doprawić sosem sojowym, pieprzem, chili i solą. Bazylię posiekać (kilka listków zostawić w całości), dodać do masy. Dusić na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Naleśniki nadziewać masą, złożyć, posypać pokruszonym serem. Ozdobić krążkami czerwonej papryki i listkami bazylią.
Zobacz także: