Naleśniki z brzoskwiniami i sosem waniliowym
Na deser lub kolację.
Składniki:
mąka orkiszowa, 200 g
mleko 2%, 400 ml
jajko, 1 szt.
żółtko, 2 szt.
cukier brzozowy, 3 łyżki
laska wanilii, 1 szt.
brzoskwinie, 5 szt.
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, 200 ml mleka, 1 łyżkę cukru i jajko. Całość bardzo dokładnie mieszamy na ciasto naleśnikowe. Patelnię do naleśników stawiamy na małym ogniu i smażymy na niej dość cienkie naleśniki. Brzoskwinie obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wanilię przekrawamy na pół i wyciągamy nasiona. Do małego naczynia wrzucamy nasiona wanilii, żółtko i 2 łyżki cukru, po czym dokładnie ucieramy. Pozostałe 200 ml mleka delikatnie podgrzewamy, a gdy będzie gorące, zaczynamy je mieszać i powoli dodawać utarte żółtko. Sos powinien zgęstnieć. Jeżeli będzie za rzadki, należy delikatnie go podgrzać, cały czas mieszając. Na gotowy naleśnik wykładamy brzoskwinie, zwijamy w trójkąty i polewamy sosem.