Naleśniki z jabłkami
Naleśniki z razowej mąki trzeba smażyć nieco dłużej niż z białej i na mniejszym ogniu. Najlepiej nadaje się do tego patelnia teflonowa.
1. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z nasion, pokroić w ósemki lub większe kawałki. Przesmażyć na maśle do miękkości, dodać miód i opłukane rodzynki. Doprawić do smaku cynamonem i cukrem.
2. Mąkę, mleko, wodę, jajka i szczyptę soli dobrze wymieszać w misce (wodę można zastąpić mlekiem, a do mąki razowej dodać połowę mąki białej lub łyżkę ziemniaczanej). Patelnię mocno rozgrzać, przetrzeć olejem. Łyżką wazową nalewać porcję ciasta, smażyć z obu stron na rumiano.
3. Usmażone naleśniki przełożyć na talerz i jeszcze gorące nadziewać ciepłymi jabłkami, zwijać w trójkąty. Można podawać na ciepło, na zimno lub odsmażane na maśle.