Naleśniki z jarmużem i fetą
Jeśli nie lubisz szpinaku, zastąp go jarmużem.
Składniki na 4 porcje: 1 szklanka mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki oleju do smażenia, 1 pęczek jarmużu, 1 por, 3 ząbki czosnku, 20 dag fety, sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa.
Z mąki, jajek, mleka, wody i szczypty soli ubić dość rzadkie ciasto naleśnikowe. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, by odpoczęło. Wysmażyć z ciasta na oleju cienkie naleśniki.
Por (białą część) i jarmuż bardzo dokładnie oczyścić, umyć. Z liści jarmużu usunąć łodygi i grube nerwy. Warzywa drobno posiekać. Czosnek rozetrzeć, zeszklić na łyżce oleju. Dodać jarmuż i por, dusić pod przykryciem ok. 15 min, doprawić solą i gałką, dodać połowę fety. Nakładać farsz na placki, zwijać w rulony, posypać fetą i kolorowym pieprzem.