Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem
Szybki, bezmięsny i pożywny obiad - wypróbuj przepis na warzywne naleśniki.

Składniki
na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 500 ml wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
na farsz
- 1 opakowanie świeżego szpinaku baby
- 200 g pieczarek
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa do smażenia
- starty ser żółty
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij czosnek. Dodaj do niego pieczarki i smaż, dopóki nie zmiękną. Następnie dodaj liście szpinaku. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż jeszcze 4-5 minut. Pod koniec dodaj żółty ser. Wymieszaj i ostudź.
2. Składniki na ciasto zmiksuj. Masa powinna być dość rzadka, by naleśniki wyszły cienkie, ale sprężyste. Usmaż placki. Na każdy nakładaj farsz i składaj w ulubiony sposób. Przed podaniem odsmaż.
Zobacz także: