Naleśniki z prawdziwkami
Podaj je z surówką.
Składniki
- 300 g prawdziwków
- 100 g mąki
- 2 jaja
- 125 ml mleka
- cebula
- ząbek czosnku
- 200 g orzechów włoskich
- olej
- 150 g serka śmietankowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, jaja, mleko i szczyptę soli, aby powstało w miarę gęste ciasto. Odstawiamy na 15 minut.
Prawdziwki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę i czosnek siekamy. Orzechy podprażamy na patelni, a następnie dość grubo siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i, mieszając, podsmażamy grzyby ok. 10 minut. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, orzechy, doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy 10 minut. Podlewamy lekko wodą i gotujemy, aż grzyby będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. Wtedy dodajemy serek śmietankowy i mieszamy, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą.
Na patelni smażymy 4 niezbyt cienkie naleśniki. Na każdy przekładamy grzybowy farsz, zwijamy i od razu podajemy z różnymi surówkami.
Zobacz także: