Naleśniki z truskawkami
Takie mocno owocowe naleśniki idealnie sprawdzą się na śniadanie!
Sposób przygotowania:
1. Truskawki dokładnie myjemy i osuszamy. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy łyżkę oleju, wodę oraz mleko, szczyptę soli, łyżkę cukru i miksujemy na gładkie, niezbyt rzadkie ciasto.
2. W drugim naczyniu ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Przecinamy wzdłuż laskę wanilii i nożem wyjmujemy nasiona. Dodajemy je do śmietany, mieszamy. Następnie partiami dodajemy mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach.
3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki na złoty kolor.
4. Przestudzone naleśniki smarujemy masą mascarpone. Na środku każdego układamy wzdłuż rządek truskawek i zwijamy ciasto w rulon. Układamy na talerzu i oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz także: