Naleśniki z truskawkami

Takie mocno owocowe naleśniki idealnie sprawdzą się na śniadanie!

Naleśniki udekorujmy listkami mięty, i cukrem pudrem
Naleśniki udekorujmy listkami mięty, i cukrem pudrem123RF/PICSEL

Składniki

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szklanka wody gazowanej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • laska wanilii
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 500 g truskawek
  • cukier puder
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Truskawki dokładnie myjemy i osuszamy. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy łyżkę oleju, wodę oraz mleko, szczyptę soli, łyżkę cukru i miksujemy na gładkie, niezbyt rzadkie ciasto.

2. W drugim naczyniu ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Przecinamy wzdłuż laskę wanilii i nożem wyjmujemy nasiona. Dodajemy je do śmietany, mieszamy. Następnie partiami dodajemy mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach.

3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki na złoty kolor.

4. Przestudzone naleśniki smarujemy masą mascarpone. Na środku każdego układamy wzdłuż rządek truskawek i zwijamy ciasto w rulon. Układamy na talerzu i oprószamy cukrem pudrem.

Zobacz także:

Truskawkowy mus owsianyStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?