Naleśniki zapiekane z grzybami

Aktualizacja

Pyszne grzybowe nadzienie i ciągnący się ser... Pycha!

Usmaż naleśniki, dodaj nadzienie i zwiń. Teraz już tylko do piekarnika i danie gotowe!
Usmaż naleśniki, dodaj nadzienie i zwiń. Teraz już tylko do piekarnika i danie gotowe!123RF/PICSEL

Składniki

na nadzienie

  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 1 kg pieczarek
  • 5 łyżek masła
  • sól, pieprz
  • 370 ml bulionu
  • 250 g śmietany
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 125 g tartego sera gouda
  • tłuszcz do formy

na naleśniki

  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 250 ml wody gazowanej
1 min
4-6

Przygotowanie naleśników zapiekanych z grzybami

Suszone grzyby namoczyć w 300 ml cieplej wody (przez ok 20 minut). Połączyć jajka, mleko i 250 ml wody, stopniowo dodawać 200 g mąki. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut.

Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Prawdziwki osączyć, wodę z namaczania zachować.  Grzyby pokroić w paseczki. Cebulę smażyć na maśle, dodać pieczarki. Dodać prawdziwki. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć 3 łyżkami mąki, przesmażyć. Wlać bulion, wodę spod grzybów i śmietanę. Gotować 2 minuty. Dodać siekaną natkę.

Z przygotowanego ciasta usmażyć 8 naleśników. Na naleśniki nakładać sos, rolować i układać w żaroodpornej formie. Polać resztą sosu  posypać startym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku (200 st. C) przez 20-25 minut.

Zobacz także inne pomysły na nadzienia naleśnikowe:

Naleśniki z twarożkiem cytrynowymStyl.pl