Naleśniki zapiekane z grzybami
Pyszne grzybowe nadzienie i ciągnący się ser... Pycha!
Suszone grzyby namoczyć w 300 ml cieplej wody (przez ok 20 minut). Połączyć jajka, mleko i 250 ml wody, stopniowo dodawać 200 g mąki. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Prawdziwki osączyć, wodę z namaczania zachować. Grzyby pokroić w paseczki. Cebulę smażyć na maśle, dodać pieczarki. Dodać prawdziwki. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć 3 łyżkami mąki, przesmażyć. Wlać bulion, wodę spod grzybów i śmietanę. Gotować 2 minuty. Dodać siekaną natkę.
Z przygotowanego ciasta usmażyć 8 naleśników. Na naleśniki nakładać sos, rolować i układać w żaroodpornej formie. Polać resztą sosu posypać startym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku (200 st. C) przez 20-25 minut.
Zobacz także inne pomysły na nadzienia naleśnikowe:
Naleśniki z boczkiem i jajkiem
Naleśniki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Wytrawne naleśniki z fetą i buraczkami