Naleśniki zapiekane z grzybami
Pyszne grzybowe nadzienie i ciągnący się ser... Pycha!
Składniki
na nadzienie
- 30 g suszonych prawdziwków
- 2 łyżki mąki
- 2 cebule
- 1 kg pieczarek
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz
- 370 ml bulionu
- 250 g śmietany
- pół pęczka natki pietruszki
- 125 g tartego sera gouda
- tłuszcz do formy
na naleśniki
- 4 jajka
- 250 ml mleka
- 200 g mąki
- 250 ml wody gazowanej
Przygotowanie naleśników zapiekanych z grzybami
Suszone grzyby namoczyć w 300 ml cieplej wody (przez ok 20 minut). Połączyć jajka, mleko i 250 ml wody, stopniowo dodawać 200 g mąki. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Prawdziwki osączyć, wodę z namaczania zachować. Grzyby pokroić w paseczki. Cebulę smażyć na maśle, dodać pieczarki. Dodać prawdziwki. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć 3 łyżkami mąki, przesmażyć. Wlać bulion, wodę spod grzybów i śmietanę. Gotować 2 minuty. Dodać siekaną natkę.
Z przygotowanego ciasta usmażyć 8 naleśników. Na naleśniki nakładać sos, rolować i układać w żaroodpornej formie. Polać resztą sosu posypać startym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku (200 st. C) przez 20-25 minut.
Zobacz także inne pomysły na nadzienia naleśnikowe: