Nalewki na wzmocnienie odporności
Zawarte w owocach i ziołach substancje aktywne lepiej rozpuszczają się w alkoholu niż w wodzie. To dlatego nalewki mają działanie prozdrowotne.
Ważne, by ich nie nadużywać, 50 ml dziennie w zupełności wystarczy.
100 g suchego ziela jeżówki zalej 0,5 l 40-proc. wódki. Słój odstaw na 14 dni w ciemne i suche miejsce. Codziennie wstrząsaj zawartością. Po 2 tygodniach przecedź nalewkę przez gazę.
Stosuj 1 łyżeczkę nalewki 2-3 razy dziennie (ale, uwaga, nie dłużej niż przez 6 tygodni). Nalewka pomaga też złagodzić ból gardła i kaszel.
500 g owoców dzikiej róży zasyp 250 g cukru, dolej 70-proc. spirytusu, tyle by przykrył wszystkie owoce. Zamknij szczelnie słoik i odstaw w ciepłe, suche miejsce na 14 dni. Następnie przecedź całość przez gazę, przelej do butelek i trzymaj w zaciemnionym miejscu.
Stosuj 50 ml nalewki dziennie przez miesiąc.
Wyciśnij z dojrzałych jeżyn litr soku. Rozpuść w nim 1/2 kg cukru. Wlej do słoja i dodaj 0,5 l czystej wódki. Wymieszaj. Zakręć słój i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na miesiąc. Co kilka dni wstrząsaj zawartością słoja.
Pij 2 razy dziennie łyżkę nalewki przez miesiąc.
Przygotuj: 1 kg owoców pigwy (dojrzałych), 1 kg cukru, 1 l wódki, 1 l spirytusu. Owoce umyj, pokrój, oczyść z gniazd nasiennych i pestek. Włóż do słoików, zasyp cukrem i zakręć, odstaw w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Powstały syrop zlej, dodaj wódkę i spirytus (na tym etapie możesz wzbogacić nalewkę miodem gryczanym). Owoce zmiksuj i dodaj do nalewki. Znów odstaw na miesiąc. Przecedź, zlej do butelek. Najlepszy smak trunek osiągnie po 3 miesiącach.
Zażywaj 25 ml nalewki przez 3-4 tygodnie.