Reklama

Reklama

Nie tylko marcepan

Lubeka słynie z marcepanu, ale kuchnia regionu Szlezwik-Holsztyn ma o wile więcej do zaoferowania.

Kociołek lubecki

Składniki:

600 g karkówki wieprzowej

2 litry bulionu wołowego

5 ziaren ziela angielskiego

2 listki laurowe

5 goździków

5 ziaren czarnego pieprzu

Natka pietruszki

600 g marchewki

600 g ziemniaków

2 cebule

100 g boczku wędzonego

1 łyżeczka smalcu

Sól

Pieprz

Mięso umieścić w garnku, zalać bulionem, dodać ziele angielskie, listki laurowe, goździki i pieprz. Gotować 30 minut pod przykryciem, na średnim ogniu.

Cebulę, marchewkę i boczek pokroić w kostkę, ziemniaki w słupki (ok. 1x3 cm). Boczek smażyć z cebulą 2-3 minuty. Mięso wyjąć z bulionu. Warzywa i cebulę z boczkiem dodać do bulionu. Gotować 15 minut. Mięso pokroić w kostkę, również dodać do garnka. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką.

Reklama

Ofenkater z sosem waniliowym

Składniki:

pół kostki drożdży

100 g cukru

375 g mleka

250 g mąki

szczypta soli

3 jajka

3 gruszki

2-3 łyżki soku z cytryny

50 g płatków migdałowych

50 g masła

1 łyżka mąki ziemniaczanej

paczka cukru waniliowego

150 g śmietany

2 żółtka

tłuszcz do formy

  Drożdże i 25 g cukru mieszać, aż drożdże staną się płynne. Lekko podgrzać 125 mleka. Mąkę, sól i jajka umieścić w misce. Dodać drożdże i mleko, wszystko wyrobić przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Gruszki obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Gruszki lekko ponacinać i skropić sokiem z cytryny. Formę do ciasta (ok. 22 cm) natłuścić. Ciasto jeszcze raz wyrobić, włożyć do formy, wyrównać. Na cieście ułożyć gruszki. Płatki migdałów i 50 g cukru wymieszać i posypać ciasto. Na wierzchu ułożyć płatki masła. Odstawić na 10 minut. W rozgrzanym do 200 st. C piekarniku piec 40-45 minut.
Na sos waniliowy: mąkę ziemniaczaną wymieszać ze 100 ml mleka. 25 g cukru, cukier waniliowy, śmietanę i 150 ml mleka dać do garnka. Zagotować i zdjąć z ognia. Dodać mąkę ziemniaczaną z mlekiem i gotować ok. 1 minuty. Zdjąć z ognia. Żółtka zmieszać z odrobiną gorącego sosu, a następnie połączyć tę mieszankę z resztą sosu. Sos waniliowy podawać do ofenkatera na zimno lub na gorąco.


Lubeckie jaskółcze gniazda

Składniki:
4 jajka

8 kotletów cielęcych

sól, pieprz

4 łyżki średnio ostrej musztardy

4 plastry gotowanej szynki

4 plastry sera Gouda

2 łyżki oleju

200 ml wytrawnego wina białego

200 ml bulionu warzywnego (instant)

listek laurowy

500 g ziemniaków

pół pęczka pietruszki

łyżka mąki

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w plasterki. Kotlety cielęce posolić, popieprzyć, jedną stronę posmarować musztardą. Plastry szynki, sera poprzekrawać i na każdym kotlecie ułożyć pół plasterka szynki i sera oraz plaster jajka. Wszystko zrolować i spiąć wykałaczkami. Olej rozgrzać na patelni, mięso obsmażyć, następnie zalać winem i bulionem, dodać listek laurowy i dusić 20 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać pokroić na kawałki, ugotować w osolonej wodzie. Pietruszkę drobno posiekać. Rolady wyjąć. Kwaśną śmietanę wymieszać z mąką i wmieszać do sosu, ponownie zagotować i gotować jeszcze 5 minut, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzić i posypać pietruszką. Rolady podawać z sosem, można dekorować świeżym liściem laurowym.

Lubecki tort marcepanowy

4 jajka

szczypta soli

125 g cukru

2 paczki cukru waniliowego

125 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

2 opakowania śmietan-fixu

850 g śmietany

200 g mielonych orzechów laskowych

350 g masy marcepanowej

100 g cukru pudru

16 szt. orzechów laskowych

Jajka rozdzielić. Białka z trzema łyżkami zimnej wody i solą ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodać 100 g cukru i opakowanie cukru waniliowego. Stopniowo wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać. Formę (26 cm) wyłożyć papierem, wylać na nią ciasto, wyrównać. Piec w 200 st. C przez 20-25 minut. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, uwolnić z formy. Gotowe ciasto przeciąć w poprzek na trzy krążki.

25 g cukru, paczkę cukru waniliowego i śmietan-fix zmieszać. 750 g śmietany ubić, dodając przygotowaną mieszankę. Wmieszać zmielone orzechy. 1/4 śmietany rozsmarować na spodnim blacie ciasta, nałożyć środkowy blat ciasta i również rozsmarować na mim 1/4 śmietany. Nałożyć wierzch, a pozostałą śmietanę rozsmarować na całym torcie. Tort odstawić w chłodne miejsce. Marcepan pokroić w kostkę. Cukier puder przesiać na stolnicę i wyrobić z marcepanem. Z folii spożywczej wyciąć krążek o średnicy 35 cm. Na lekko posypanej cukrem pudrem folii rozwałkować marcepan i nałożyć na tort. Folię zdjąć. Marcepan docisnąć, nadmiar obciąć. Powierzchnię tortu ponacinać tak, aby powstało 16 części. 100 g śmietany mocno ubić. Tort dekorować śmietaną przy pomocy rękawa cukierniczego. Na śmietanie układać orzechy. Środek tortu oprószyć cukrem pudrem.

 Fryzyjski tort z musem śliwkowym

Składniki:

6 płatów mrożonego ciasta francuskiego (10x10cm)

30 g cukru

150 g powideł śliwkowych

2 łyżki śliwowicy

2 opakowania śmietan-fixu

2 opakowania cukru waniliowego

400 g śmietany

mąka do podsypywania

Płaty ciasta ułożyć jeden obok drugiego i pozwolić im się rozmrozić. Składać po 3 płaty i rozwałkować na krążki o średnicy ok 28 cm. Ułożyć na blachach do pieczenia i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto kilka razy nakłuć widelcem. Jeden z krążków skropić wodą i posypać cukrem. Ze środka wyciąć krążek o średnicy 4 cm, resztę pokroić na 12 kawałków. Ciasta wypiekać jedno po drugim w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. przez 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. Powidła śliwkowe i śliwowicę dobrze wymieszać. Śmietan-fix zmieszać z cukrem waniliowym i dodać do śmietany podczas ubijania. Cały krążek ciasta (spód) posmarować powidłem śliwkowym, nałożyć bitą śmietanę. Na wierzchu układać kawałki drugiego blatu ciasta, na środku umieścić mały krążek (o średnicy 4 cm.). Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.




 


Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy