Reklama

Nie wyrzucaj jedzenia

Nie zawsze udaje się nam utrzymać pożywienie w dobrej kondycji. Radzimy, jak przywrócić mu dobre właściwości.

Jeśli sałata zwiędła, nie musimy jej wyrzucać. Po wyjęciu z lodówki trzeba odkroić korzonek i całą sałatę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie.

Na pękające podczas gotowania jajka powinna pomóc łyżeczka soli dodana do wrzątku. Jeśli mimo to jajko pęknie, a my nie chcemy by białko wypłynęło, dolejmy jeszcze trochę octu.

Olej, na którym było smażone, będzie zdatny do ponownego użycia, gdy wrzucimy do jeszcze gorącego umyty i odsączony plaster surowego ziemniaka.

Nie wylewajmy mleka, gdy się przypali. Przelejmy je do czystego garnuszka. Lnianą ściereczkę lekko zmoczmy, złóżmy na pół i nakryjmy nią garnuszek. Na małym płomieniu, pilnując by nie zajęła się ściereczka, zagotujmy ponownie mleko. Straci posmak spalenizny.

Reklama

Wody po kiszonych ogórkach nie wylewaj. Możesz ją wykorzystać do przyrządzenia żurku. W pierwszej kolejności zupę zabiel śmietaną wymieszaną z mąką, a tuż przed podaniem dodaj ugotowane na twardo jajka. Już na talerzu każdą porcję żurku posyp posiekanym świeżym koperkiem.

Jeśli po upieczeniu babka piaskowa wyszła ci zbyt sucha, możesz ją uratować - skrop aromatycznym alkoholem, rozcieńczonym wodą (rumem, amaretto). Następnie owiń babkę w lnianą ściereczkę i odstaw.

Z czerstwego chleba możesz przygotować grzanki. Które urozmaicą zupę lub sałatkę. Czerstwy pszenny chleb pokrój w kosteczkę i usmaż z czosnkiem na oleju. 

Zamiast kupować niezdrowe i tłuste chipsy, sama zrób zdrowsze, np. z cukinii (nawet gdy jest już lekko podwiędła). Pokrój ją na plastry, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i posyp ulubionymi ziołami. Piecz w temperaturze 100º C przez 30 minut. Po 15 minutach obróć. Chipsy podawaj z ulubionym dipem.

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: zakupy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy