Nie zapomnij o tym, piekąc sernik
Oto kilka rad, by każdy sernik wyszedł ci doskonale.
Kruchy spód do sernika zrobi się bardziej delikatny i smaczniejszy, gdy tuż po upieczeniu (ale jeszcze gorący), a przed nałożeniem masy serowej posmarujesz konfiturą morelową (uprzednio lekko podgrzaną, żeby nie sfermentowała).
Aby sernik był wilgotny, dodaj do masy serowej niewielką ilość bitej śmietany.
Migdałowa kruszonka do sernika: włóż do miski 1/4 kostki miękkiego masła (margaryny), dosyp 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę kakao oraz po 1/3 szklanki cukru i posiekanych migdałów. Wyrób palcami. Aby sernik był "bogaty", przed wysypaniem kruszonki posyp masę serową grubo startą gorzką czekoladą.
Beza na sernik bez kruszonki: Ubij na sztywno 6 białek ze szklanką cukru. Masą napełnij szprycę z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskaj efektowne fale na wierzch gorącego sernika (na ok. 15 minut przed końcem pieczenia) albo rozsmaruj masę i zrób łyżką fale. Sernik piecz jeszcze ok. 15 minut, aż się ładnie zarumieni.