Niebiański tort truskawkowy

Składniki
- 250 g twarożek
- 1,2 kg truskawki
- 2 szt jajko
- 175 mąka
- 50 ml mleko
- 4 łyżki konfitura truskawkowa
- 125 g + 1 łyżka cukier
- 50 g gorzka czekolada
- 1 lyżeczka proszek do pieczenia
- 3 płatki żelatyna
- 400 g śmietana 30 proc.
- 125 g masło
- szczypta soli
- 4 op. cukier waniliowy
Mleko podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, roztopić, ostudzić. Masło utrzeć ze 125 g cukru, cukrem waniliowym i solą. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta na przemian z mlekiem. Ciasto nałożyć do natłuszczonej okrągłej formy (26 cm), wyrównać i piec w 175 st. C przez 30 minut. Wyjąć, ostudzić. Ciasto uwolnić z formy. Ściąć cienko wierzch ciasta i pokruszyć.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Spód ciasta posmarować konfiturą i umieścić w pierścieniu tortownicy. Kilka truskawek przeciąć wzdłuż i ustawić na spodzie ciasta powierzchnią cięcia do pierścienia. Pozostałe truskawki ustawić na spodzie ciasta.
Twarożek wymieszać z łyżką cukru i cukrem waniliowym (3 op.). Śmietanę ubić. Żelatynę odcisnąć, roztopić, wymieszać z 4 łyżkami twarogu, a następnie z resztą. Wmieszać bitą śmietanę i nałożyć na truskawki. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Dekorować truskawkami i okruszkami ciasta.