Niecodzienne dania z kaszy
Zapomnieliśmy o kaszy, a to tak cenne ziarenka! Zasobne w węglowodany, dostarczają nam energii. Ponadto żelazo, fosfor, wapń i witaminy z grupy B. Przyrządzać je można na wiele sposobów.
Kasze drobne (jęczmienna, manna) mieszamy z zimnym płynem (woda, mleko) i dodajemy do gotującego się płynu. Jeśli chcemy przyrządzić kleik, wsypujemy kaszę do zimnej wody i, mieszając, podgrzewamy do zagotowania. Trzymamy na wolnym ogniu, aż kasza całkiem się rozklei.
Kasze grube (perłowa, pęczak, jaglana, gryczana) wsypujemy do wrzącej wody z niewielkim dodatkiem tłuszczu (zapobiega rozklejaniu się kasz) i gotujemy, aż wchłoną płyn. Później "dogotowujemy" je, trzymając garnek z kaszą nad parą lub wstawiając go do nagrzanego piekarnika.
Kasza manna
To najczęściej składnik zup mlecznych. Z powodzeniem można ją też wykorzystać (zamiast bułki tartej) do formowania kotletów mielonych. Ugotowana na gęsto i pokrojona w kostkę, świetnie pasuje do czystych zup, jak rosół czy ogórkowa.
Kasza jęczmienna
Najczęściej stanowi bazę krupniku. Ugotowana na sypko, będzie smakowitym dodatkiem do duszonego mięsa.
Kasza jaglana
Po ugotowaniu można ją polać sklarowanym masełkiem, posypać natką pietruszki i tak podawać. Jagła na słodko? Czemu nie! Zapieczmy ją w piekarniku np. z rodzynkami.
Kasza gryczana
Posłuży nam jako farsz do gołąbków i pierogów. Prażona (intensywniejsza w smaku) będzie udanym garniturem do zrazów i pieczeni. Jej krakowską odmianę (drobną, delikatniejszą w smaku) można przyrządzać na słodko, np. z dodatkiem suszonych śliwek.
Składniki na 4 porcje: 2 szklanki wody, 2 kostki bulionowe warzywne, 1 szklanka kaszy manny, 8 dag żółtego sera, 1 jajo, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki tartej bułki, olej do smażenia
1. Do rondelka wlać wodę, zagotować. Wrzucić do niej kostki bulionowe. Kiedy bulion zagotuje się, zmniejszyć gaz, wrzucać stopniowo kaszę mannę. Mieszać kaszę często, żeby nie powstały grudki. Po ugotowaniu wystudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki posiekać. Do wystudzonej kaszy wbić jajko, dodać natkę i ser. Wymieszać. Można dla smaku doprawić pieprzem, słodką papryką i odrobiną soli.
2. Z przygotowanej masy formować małe kulki, następnie lekko je spłaszczać, by powstały kształtne kotleciki. Na płaski talerz wysypać bułkę tartą. Obtaczać w niej kotleciki. Na rozgrzaną patelnię wlać tłuszcz. Poczekać, aż się rozgrzeje. Kłaść na patelnię po kilka kotlecików. Smażyć je z obu stron po kilka minut. Podawać ze świeżymi warzywami.
Składniki na 6 porcji: 35 dag mąki, 2 jajka, 5 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 15 dag kaszy gryczanej, 30 dag twarogu, pieprz, sól, szczypta suszonego tymianku, słodka mielona papryka, masło i olej do smażenia
1. Grzyby zalać wodą, odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, posiekać. Kaszę wrzucić na posolony wrzątek, ugotować. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Przesmażyć na maśle. Przestudzić.
2. Twaróg pokruszyć, wbić 1 jajko, dodać kaszę, zmiksować (kaszę i twaróg można przepuścić przez maszynkę do mięsa i dopiero wymieszać z jajkiem). Dodać cebulkę i grzyby. Masę przyprawić solą, papryką, tymiankiem i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
3. Do mąki wbić jajo. Dolać pół szklanki gorącej wody (dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne), dodać szczyptę soli. Wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Cienko je rozwałkować. Szklanką wykrawać z ciasta krążki. Na każdym układać po porcji farszu. Mocno zlepić brzegi.
4. Pierogi wrzucać na posolony wrzątek. Gotować 1 - 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać zimną wodą. Podsmażyć na złoto na oleju.
Składniki na 4 porcje: 1,5 szklanki kaszy gryczanej, 1 duża cebula, 30 dag twarogu, 20 dag wędzonego boczku, 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., 3 łyżki masła, ostra mielona papryka, sól, pieprz, suszony majeranek
1. Kaszę gryczaną wysypać na sito i dokładnie opłukać. Przełożyć do garnka, zalać trzema szklankami gorącej wody. Lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Pilnować, by się nie przypaliła!
2. Boczek pokroić w kosteczkę, przełożyć na patelnię, i wysmażyć go na chrupko. Skwarki wymieszać z kaszą.
3.Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć na połowie masła. Pokruszyć twaróg. Dołożyć do niego cebulkę i połowę śmietany. Utrzeć na gładką masę. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką.
4. Natłuścić naczynie żaroodporne. Na jego spodzie rozłożyć połowę kaszy ze skwarkami. Na kaszy rozsmarować warstwę masy serowej. Przykryć pozostałą kaszą. Całość zalać resztą śmietany. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać około 30 minut.
Życie na gorąco 01/2011