Reklama

Niedzielne śniadanie

Kolorowe propozycje śniadaniowe. Sycące. Idealne na leniwy niedzielny poranek.

Jajka na bekonie

Składniki na 4 porcje: 4 jajka, 4 plastry bekonu lub chudego wędzonego boczku, 80 dag ziemniaków, 4-5 łyżek oleju, 1-2 ząbki czosnku, 4 łyżki posiekanych ziół prowansalskich, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, słodka i ostra papryka w proszku, pieprz, sól

1. Ziemniaki (najlepiej wziąć młode) wyszorować miękką szczoteczką (nie obierać!). Przełożyć do garnka z osoloną wodą. Postawić na kuchence. Kiedy woda zawrze, zmniejszyć płomień, gotować ziemniaki w mundurkach 10 minut na półtwardo. Odcedzić. Pokroić na ćwiartki lub na połówki. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju. Zrumienić na nim ziemniaki, od czasu do czasu można zamieszać. Pod koniec smażenia ziemniaki posypać posiekanymi ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym pieprzem.

Reklama

2. Ząbki czosnku obrać. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, kilka minut smażyć na nim ząbki czosnku. Wyjąć je z patelni i wyrzucić. Na patelni z czosnkowym olejem ułożyć plastry bekonu. Wysmażyć je na chrupko. Pod koniec oprószyć sproszkowaną słodką i ostrą papryką.

3. Na plastry bekonu wbić jajka. Oprószyć je solą i pieprzem. Smażyć na niewielkim ogniu, aż białka się zetną. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Naleśniki z serem

Składniki na 4 porcje: 6 dag rodzynek, 3 łyżki rumu, 1 op. sosu czekoladowego (na 500 ml mleka), 12,5 dag cukru, 850 ml mleka, 3 jaja, 20 dag mąki, sól, 25 dag mielonego twarogu, 20 dag śmietany kremówki, 3 łyżki oleju, 1 cukier wanilinowy, 4 dag migdałów (słupki), 1 łyżka cukru pudru

1. Rodzynki skropić rumem. W garnku zagotować 400 ml mleka, wlać sos w proszku rozrobiony z 5 dag cukru i 100 ml mleka. Mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia. Jajka zmiksować ze szczyptą soli, 5 dag cukru i 350 ml mleka. Wsypać mąkę, zmiksować. Ciasto odstawić na 15 minut.

2. Migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przesypać na talerzyk. Twaróg wymieszać z rodzynkami w rumie, śmietaną, 2,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Mocno rozgrzaną patelnię cienko smarować olejem. Kolejno wylewać porcje ciasta, usmażyć 8 cienkich naleśników. Posmarować je twarożkiem, zwinąć w rulony. Posypać migdałami i cukrem pudrem. Serwować oblane sosem czekoladowym.

Zielone grzanki

Składniki na 20 porcji: pół puszki zielonego groszku, 10 dag masła, 10 dag pieczarek, 15 dag żółtego sera, 10 dag wędliny (szynki lub kiełbasy), 10 kromek chleba razowego lub tostowego, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz

1. Groszek odsączyć na sicie z zalewy. Dobrze rozetrzeć go widelcem albo zmiksować blenderem. Do zmiksowanej masy dodać masło (zwykłe lub roślinne), wymieszać. Doprawić. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem (ewentualnie obrać), pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wędlinę pokroić w kostkę. Wymieszać z pieczarkami. Ser pokroić w paski.

2. Połowę kromek posmarować zielonym masełkiem, przykryć odłożonymi kromkami, przekroić po przekątnej tak, by powstały trójkąty. Na wierzchu położyć nieco pieczarek z wędliną, a na nich paski żółtego sera. Zapiekać w piekarniku około 10 minut.

Życie na gorąco 41/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy