Nietypowa zapiekanka
Przygotowanie:
Do przesianej mąki wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło, posiekaj nożem. Dodaj żółtko i wodę, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią. Włóż do lodówki na ok. 30 min.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w dużą kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Szczypiorek umyj, osusz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebulę oraz czosnek, mieszając smaż ok. 5 min. Dodaj ziemniaki, wlej mleko oraz 100 ml wody. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 15 min. Nadmiar płynu odlej. Do wystudzonych ziemniaków dodaj szynkę oraz szczypiorek, wymieszaj. Dopraw do smaku.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Włóż ziemniaki z szynką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość naczynia. Ułóż je na wierzchu naczynia i mocno dociśnij brzegi. Na środku zapiekanki wytnij kilka otworów. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: