Niezawodne ciasta
Bardzo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu. Te ciasta zawsze się udają.

Sernik z morelami
Składniki na 12 porcji: 30 dag wafelków lub dowolnych innych ciastek kakaowych, 2-3 łyżki miękkiego masła, 2 galaretki morelowe, 60 dag twarożku homogenizowanego, puszka moreli w zalewie, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka orzechów pistacjowych, tłuszcz do formy
Przygotowanie:
1. Wafle dokładnie pokrusz, połącz z miękkim masłem i wyłóż masą dno posmarowanej tłuszczem okrągłej formy.
2. Jedną galaretkę rozpuść w szklance wrzątku, ostudź i odstaw (ale nie do lodówki!), aby nieco stężała. Twarożek przełóż do wysokiej miski, umyte jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Twarożek ucieraj z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz ją z masą serową.
3. Morele przerzuć na sitko, by osączyć je z zalewy, zalewę zachowaj (potrzebna będzie szklanka zalewy, w razie potrzeby możesz dolać sok owocowy lub wodę). Morele pokrój w plasterki. Zalewę morelową zagotuj na wolnym ogniu i odstaw w chłodne miejsce, by dość szybko ostygła.
4. Drugą galaretkę rozpuść w szklance ostudzonej zalewy, wymieszaj z masą serową i wylej na spód z pokruszonych ciastek. Na niej ułóż pokrojone morele i zalej tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki na 2 godziny.
5. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami pistacjowymi. Ciasto trzymaj w lodówce.
Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 30 minut
Porcja: 280 kilokalorii
Tarta brzoskwiniowa
Składniki na 12 porcji:
Na kruchy spód: 1 i 1/4 szklanki mąki, 1/2 kostki zimnego twardego masła, 5 łyżek cukru pudru, żółtko, łyżka kwaśnej gęstej śmietany
Na wierzch: 75 dag brzoskwiń (mogą być z puszki), 3-4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, 3 łyżki płatków migdałowych
Ponadto: 1-2 arkusze pergaminu, 1/2 szklanki suchego grochu
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej razem z cukrem pudrem. Dodaj zimne twarde masło i posiekaj wszystko szybko ostrym nożem. Następnie dodaj żółtko i śmietanę i szybko zagnieć spójne, ale nie gładkie ciasto (kruche ciasto powinno mieć grudki). Owiń je folią i schładzaj w lodówce 30 min. W tym czasie każdą z brzoskwiń przekrój na pół, a następnie usuń pestki.
2. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wylep nim formę oraz brzegi (możesz opuszkiem palca uformować brzeg ciasta w ozdobną falbankę). Następnie ciasto delikatnie ponakłuwaj widelcem, przykryj pergaminem i wysyp na papier suchy groch. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.
3. Po tym czasie wyjmij ciasto, usuń groch i pergamin. Gdy spód przestygnie, rozsmaruj na nim dżem, ułóż połówki (lub ćwiartki) brzoskwiń, posyp płatkami migdałowymi (możesz też zetrzeć na tarce, wprost na owoce, kruszonkę przygotowaną z 1/2 kostki twardego masła, 1/2 szklanki mąki oraz cukru). Piecz jeszcze 15 minut w 180° C.
Przygotowanie: 70 minut
Porcja: 285 kilokalorii
Biszkopt z jabłkami
Składniki na 12 porcji:
Na biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki
Na masę jabłkową: 1 kg kruchych jabłek, 1-2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny, 2 łyżki cukru pudru, łyżka masła i tartej bułki do przygotowania formy, 1/2 niewielkiego słoika dżemu morelowego, kilka listków mięty do dekorcji
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, pokrój na połówki (jeśli jabłka są niewielkie) lub na ćwiartki (jeśli są duże) i usuń gniazda nasienne. Wierzch każdej części jabłka ponacinaj nożem, skrop sokiem z cytryny.
2. Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy będzie już biała i lśniąca, dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści i piana będzie sztywna, odłóż mikser.
3. Następnie wrzuć do piany ubitej z cukrem od razu całą (wcześniej przesianą) mąkę oraz wszystkie żółtka. Delikatnie mieszaj składniki drewnianą łyżką. Mimo braku proszku do pieczenia, biszkopt pięknie wyrośnie.
4. Ciasto biszkoptowe przelej do przygotowanej (nasmarowanej masłem i posypanej tartą bułką) formy. Na cieście ułóż cząstki jabłek nacięciem do góry.
5. Piecz w nagrzanym do 160° C piekarniku ok. 45 minut.
6. W małym rondelku podgrzej dżem morelowy. Gdy biszkopt zupełnie wystygnie, posmaruj dżemem wierzch ciasta i udekoruj listkami mięty.
Przygotowanie (bez czasu pieczenia): 20 minut
Porcja: 290 kilokalorii
Kruche ciasteczka
Składniki na 30 sztuk: 1 i 1/2 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią, tłuszcz do wysmarowania formy, cukier puder oraz 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią do posypania
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto. Z żółtek, zimnej margaryny, mąki, cukru pudru oraz cukru z prawdziwą wanilią zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią, a następnie włóż na 30 min lub nawet na całą godzinę do lodówki.
2. Po tym czasie wyjmij je, odkrój połowę ciasta, resztę włóż z powrotem do lodówki. Odkrojony kawałek ciasta rozwałkuj na niezbyt cienki placek. Za pomocą foremek o różnych kształtach wycinaj serduszka, gwiazdki, kółka i układaj je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zachowuj odstępy między ciasteczkami. Pamiętaj, że ciastka po upieczeniu łatwo się kruszą. Dlatego nie nadawaj im kształtu parasola lub dinozaura, bo cienkie części ciasteczek prawdopodobnie ukruszą się zaraz po upieczeniu, podczas przekładania ich z blachy. Podobnie postępuj z drugą połową ciasta.
3. Blachę z ciastkami od razu wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 10-12 minut w temperaturze 200° C.
4. Kruche ciasteczka szybko stygną, więc w chwilę po wyjęciu z pieca są już gotowe do spożycia. Zanim ostygną, posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem z prawdziwą wanilią.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 160 kilokalorii
Świat i Ludzie 42/2011