Reklama

Nowy zdrowy rok

Powitaj nowy rok wykwintnie, ale i zdrowo.

Czerwona kapusta w wersji gourmet? Dlaczego nie, szczególnie jeśli połączysz ją z grejpfrutem i granatem. Jest lekka, sycąca i zawiera tyle upiększających składników, że od ich ilości można dostać zawrotu głowy.

Sałatka z kapusty z grejpfrutem

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • puszka zielonej soczewicy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • różowy grejpfrut
  • ziarenka z połówki granatu
  • 2 łyżki melasy z granatów
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • pęczek koperku
  • garść orzechów włoskich
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1. Kapustę poszatkuj. Wymieszaj z octem i szczyptą soli, odstaw, by zmiękła.

2. Grejpfrut obierz i usuń z niego gorzkie białe błonki. Miąższ rozdrobnij i dodaj do kapusty.

3. Dorzuć też pestki granatu, wypłukaną na sicie soczewicę, dodaj oliwę, melasę i syrop klonowy.

Reklama

4. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

5. Na końcu wmieszaj posiekany koperek i uprażone orzechy.

Krewetki z dipem

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

20 surowych krewetek (świeżych lub mrożonych)

Składniki

  • łyżka oliwy do smażenia
  • łyżka masła
  • 150 g jogurtu greckiego
  • łyżeczka harissy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz


1. Jeśli używasz mrożonych krewetek, rozmróź je w lodówce i dokładnie osusz. Potem obierz, zostawiając głowy i ogony, natnij od góry i wyjmij jelita.

2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć krewetki, posyp je szczyptą soli i pieprzem.

3. Smaż owoce morza krótko, tylko do momentu, kiedy zmienią kolor na różowy.

4. Podawaj z kawałkami bagietki i dipem przygotowanym z jogurtu i harissy.

Crostini z ucieraną ricottą i pieczoną dynią

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia


Składniki

  • 5-8 plastrów surowej dyni o zwartym miąższu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 gałązki tymianku
  • kubeczek ricotty (250 g)
  • skórka otarta z cytryny
  • bagietka
  • sól świeżo zmielony czarny pieprz

1. Dynię skrop łyżką oliwy, obsyp listkami tymianku, solą i pieprzem, potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 min. Przestudź.

2. Ricottę utrzyj ze skórką otartą z cytryny, 4 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.

3. Bagietkę pokrój na kromki i opiecz je na suchej patelni. Na grzankach rozsmaruj ricottę, a na wierzchu ułóż plastry pieczonej dyni.

Przegrzebki smażone

Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 10 przegrzebków
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • łyżka masła (margaryny)
  • sól

Składniki na salsę:

  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • ogórek
  • skórka otarta z połówki cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
1. Przygotuj salsę. Pomidorki pokrój w drobną kostkę. Ogórek umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Resztę pokrój w kostkę jak pomidory. Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz oliwę i kolendrę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

2. Mięso małży osusz starannie na papierowym ręczniku. Posól je i usmaż na mocno rozgrzanym oleju z masłem po 90 sek. z każdej strony.

3. Podawaj na salsie z pomidorków i ogórka.

Tarty mini z karmelizowaną cebulą, jabłkiem i kozim serkiem

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut smażenia konfitury + 20 minut pieczenia

Składniki

  • duże jabłko
  • listki z 4 gałązek tymianku
  • łyżka oliwy
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 280 g koziej roladki z pleśnią
  • żółtko
  • 2 łyżki mleka

Składniki na konfiturę:

  • 6-8 czerwonych cebul
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • listki z 4 gałązek tymianku
  • łyżka miodu
  • 100 ml octu z czerwonego wina
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Przygotuj konfiturę. Cebulę obierz i pokrój w piórka, wrzuć na gorący olej, posól, dodaj pieprz i listki tymianku, smaż powoli, aż zmięknie. Dodaj miód i ocet. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. Wystudź.
2. Jabłko pokrój w cienkie plasterki, posyp tymiankiem i skrop oliwą.
3. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty 5 x 5 cm.
4. Na środku każdego kwadratu połóż łyżkę konfitury, 2-3 plasterki jabłka i plaster sera.
 5. Ułóż tarty na blasze na papierze do pieczenia. Ich brzegi posmaruj żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Piecz 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Faszerowane bakłażany

Połówki bakłażanów z farszem, posypane ziarenkami granatu wyglądają niezwykle efektownie. Danie najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, by smaki zdążyły się przegryźć.

Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut pieczenia


Składniki

  • 3 bakłażany
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki bulguru
  • 2 starte ząbki czosnku
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • ziarenka z 1/2 granatu
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Bakłażany umyj, dwa z nich przekrój na pół.

2. Połówki natnij lekko, posmaruj oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze, całego bakłażana nakłuj nożem i także połóż na blasze.

3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 40-60 min.

4. Obierz warzywo, które piekło się w całości, ze skóry i posiekaj miąższ.

5. Przygotuj farsz. Bulgur zalej wrzątkiem i gotuj 10 min. Odcedź i przestudź.

6. Wymieszaj z posiekanym miąższem bakłażana, połową pestek granatu, startymi ząbkami czosnku, sokiem i skórką otartą z połówki cytryny oraz kuminem. Dopraw solą i pieprzem.

7. Przed podaniem wyłóż farsz na upieczone połówki bakłażanów i posyp całość pozostałymi ziarenkami granatu, orzeszkami i świeżą miętą.

Parmezanowe ciasteczka z pastą z suszonych pomidorów

Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 22-24 ciasteczka
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie + 15 minut pieczenia

Składniki

  • 80 g startego parmezanu
  • 20 g mielonych migdałów (prażonych)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła

Składniki na pastę:

  • puszka białej fasoli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • ząbek czosnku
  • 4-6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów

1. Suche składniki wymieszaj.
2. Dodaj posiekane masło i zagnieć szybko ciasto, uformuj z niego walec o średnicy 3 cm, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
3. Schłodzone ciasto pokrój na plasterki grubości pół centymetra, ułóż je na blasze i piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
4. Wystudź na kratce.
5. Składniki pasty zmiksuj blenderem.
6. Ciasteczka podawaj z pastą. Możesz udekorować je połówkami suszonych pomidorków koktajlowych.

Tekst, stylizacja i zdjęcia: Dominika Wójciak

Tekst pochodzi z magazynu

PANI
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy