Nowy zdrowy rok
Powitaj nowy rok wykwintnie, ale i zdrowo.
Czerwona kapusta w wersji gourmet? Dlaczego nie, szczególnie jeśli połączysz ją z grejpfrutem i granatem. Jest lekka, sycąca i zawiera tyle upiększających składników, że od ich ilości można dostać zawrotu głowy.
Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut
1. Kapustę poszatkuj. Wymieszaj z octem i szczyptą soli, odstaw, by zmiękła.
2. Grejpfrut obierz i usuń z niego gorzkie białe błonki. Miąższ rozdrobnij i dodaj do kapusty.
3. Dorzuć też pestki granatu, wypłukaną na sicie soczewicę, dodaj oliwę, melasę i syrop klonowy.
4. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
5. Na końcu wmieszaj posiekany koperek i uprażone orzechy.
Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
20 surowych krewetek (świeżych lub mrożonych)
1. Jeśli używasz mrożonych krewetek, rozmróź je w lodówce i dokładnie osusz. Potem obierz, zostawiając głowy i ogony, natnij od góry i wyjmij jelita.
2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć krewetki, posyp je szczyptą soli i pieprzem.
3. Smaż owoce morza krótko, tylko do momentu, kiedy zmienią kolor na różowy.
4. Podawaj z kawałkami bagietki i dipem przygotowanym z jogurtu i harissy.
Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia
1. Dynię skrop łyżką oliwy, obsyp listkami tymianku, solą i pieprzem, potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 min. Przestudź.
2. Ricottę utrzyj ze skórką otartą z cytryny, 4 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
3. Bagietkę pokrój na kromki i opiecz je na suchej patelni. Na grzankach rozsmaruj ricottę, a na wierzchu ułóż plastry pieczonej dyni.
Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 15 minut
2. Mięso małży osusz starannie na papierowym ręczniku. Posól je i usmaż na mocno rozgrzanym oleju z masłem po 90 sek. z każdej strony.
3. Podawaj na salsie z pomidorków i ogórka.
Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut smażenia konfitury + 20 minut pieczenia
1. Przygotuj konfiturę. Cebulę obierz i pokrój w piórka, wrzuć na gorący olej, posól, dodaj pieprz i listki tymianku, smaż powoli, aż zmięknie. Dodaj miód i ocet. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. Wystudź.
2. Jabłko pokrój w cienkie plasterki, posyp tymiankiem i skrop oliwą.
3. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty 5 x 5 cm.
4. Na środku każdego kwadratu połóż łyżkę konfitury, 2-3 plasterki jabłka i plaster sera.
5. Ułóż tarty na blasze na papierze do pieczenia. Ich brzegi posmaruj żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Piecz 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Połówki bakłażanów z farszem, posypane ziarenkami granatu wyglądają niezwykle efektownie. Danie najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, by smaki zdążyły się przegryźć.
Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut pieczenia
1. Bakłażany umyj, dwa z nich przekrój na pół.
2. Połówki natnij lekko, posmaruj oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze, całego bakłażana nakłuj nożem i także połóż na blasze.
3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 40-60 min.
4. Obierz warzywo, które piekło się w całości, ze skóry i posiekaj miąższ.
5. Przygotuj farsz. Bulgur zalej wrzątkiem i gotuj 10 min. Odcedź i przestudź.
6. Wymieszaj z posiekanym miąższem bakłażana, połową pestek granatu, startymi ząbkami czosnku, sokiem i skórką otartą z połówki cytryny oraz kuminem. Dopraw solą i pieprzem.
7. Przed podaniem wyłóż farsz na upieczone połówki bakłażanów i posyp całość pozostałymi ziarenkami granatu, orzeszkami i świeżą miętą.
Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 22-24 ciasteczka
Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie + 15 minut pieczenia
1. Suche składniki wymieszaj.
2. Dodaj posiekane masło i zagnieć szybko ciasto, uformuj z niego walec o średnicy 3 cm, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
3. Schłodzone ciasto pokrój na plasterki grubości pół centymetra, ułóż je na blasze i piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
4. Wystudź na kratce.
5. Składniki pasty zmiksuj blenderem.
6. Ciasteczka podawaj z pastą. Możesz udekorować je połówkami suszonych pomidorków koktajlowych.
Tekst, stylizacja i zdjęcia: Dominika Wójciak