Nowy zdrowy rok
Powitaj nowy rok wykwintnie, ale i zdrowo.

Czerwona kapusta w wersji gourmet? Dlaczego nie, szczególnie jeśli połączysz ją z grejpfrutem i granatem. Jest lekka, sycąca i zawiera tyle upiększających składników, że od ich ilości można dostać zawrotu głowy.
Sałatka z kapusty z grejpfrutem
Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
- puszka zielonej soczewicy
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- mała główka czerwonej kapusty
- 2 łyżki octu jabłkowego
- różowy grejpfrut
- ziarenka z połówki granatu
- 2 łyżki melasy z granatów
- 4 łyżki syropu klonowego
- pęczek koperku
- garść orzechów włoskich
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1. Kapustę poszatkuj. Wymieszaj z octem i szczyptą soli, odstaw, by zmiękła.
2. Grejpfrut obierz i usuń z niego gorzkie białe błonki. Miąższ rozdrobnij i dodaj do kapusty.
3. Dorzuć też pestki granatu, wypłukaną na sicie soczewicę, dodaj oliwę, melasę i syrop klonowy.
4. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
5. Na końcu wmieszaj posiekany koperek i uprażone orzechy.
Krewetki z dipem

Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
20 surowych krewetek (świeżych lub mrożonych)
Składniki
- łyżka oliwy do smażenia
- łyżka masła
- 150 g jogurtu greckiego
- łyżeczka harissy
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Jeśli używasz mrożonych krewetek, rozmróź je w lodówce i dokładnie osusz. Potem obierz, zostawiając głowy i ogony, natnij od góry i wyjmij jelita.
2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, wrzuć krewetki, posyp je szczyptą soli i pieprzem.
3. Smaż owoce morza krótko, tylko do momentu, kiedy zmienią kolor na różowy.
4. Podawaj z kawałkami bagietki i dipem przygotowanym z jogurtu i harissy.
Crostini z ucieraną ricottą i pieczoną dynią

Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia
Składniki
- 5-8 plastrów surowej dyni o zwartym miąższu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 gałązki tymianku
- kubeczek ricotty (250 g)
- skórka otarta z cytryny
- bagietka
- sól świeżo zmielony czarny pieprz
1. Dynię skrop łyżką oliwy, obsyp listkami tymianku, solą i pieprzem, potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 min. Przestudź.
2. Ricottę utrzyj ze skórką otartą z cytryny, 4 łyżkami oliwy, solą i pieprzem.
3. Bagietkę pokrój na kromki i opiecz je na suchej patelni. Na grzankach rozsmaruj ricottę, a na wierzchu ułóż plastry pieczonej dyni.
Przegrzebki smażone

Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 10 przegrzebków
- 2 łyżki oleju do smażenia
- łyżka masła (margaryny)
- sól
na salsę:
- 250 g pomidorków koktajlowych
- ogórek
- skórka otarta z połówki cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Przygotuj salsę. Pomidorki pokrój w drobną kostkę. Ogórek umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Resztę pokrój w kostkę jak pomidory. Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz oliwę i kolendrę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
2. Mięso małży osusz starannie na papierowym ręczniku. Posól je i usmaż na mocno rozgrzanym oleju z masłem po 90 sek. z każdej strony.
3. Podawaj na salsie z pomidorków i ogórka.
Tarty mini z karmelizowaną cebulą, jabłkiem i kozim serkiem

Stopień trudności: dla początkujących
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut smażenia konfitury + 20 minut pieczenia
Składniki
- duże jabłko
- listki z 4 gałązek tymianku
- łyżka oliwy
- arkusz ciasta francuskiego
- 280 g koziej roladki z pleśnią
- żółtko
- 2 łyżki mleka
na konfiturę:
- 6-8 czerwonych cebul
- 2 łyżki oleju roślinnego
- listki z 4 gałązek tymianku
- łyżka miodu
- 100 ml octu z czerwonego wina
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Przygotuj konfiturę. Cebulę obierz i pokrój w piórka, wrzuć na gorący olej, posól, dodaj pieprz i listki tymianku, smaż powoli, aż zmięknie. Dodaj miód i ocet. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. Wystudź. 2. Jabłko pokrój w cienkie plasterki, posyp tymiankiem i skrop oliwą. 3. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty 5 x 5 cm. 4. Na środku każdego kwadratu połóż łyżkę konfitury, 2-3 plasterki jabłka i plaster sera. 5. Ułóż tarty na blasze na papierze do pieczenia. Ich brzegi posmaruj żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Piecz 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Faszerowane bakłażany

Połówki bakłażanów z farszem, posypane ziarenkami granatu wyglądają niezwykle efektownie. Danie najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, by smaki zdążyły się przegryźć.
Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut pieczenia
Składniki
- 3 bakłażany
- łyżka oliwy
- 1/2 szklanki bulguru
- 2 starte ząbki czosnku
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- ziarenka z 1/2 granatu
- 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
- 2 łyżki posiekanej mięty
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Bakłażany umyj, dwa z nich przekrój na pół.
2. Połówki natnij lekko, posmaruj oliwą, posól, popieprz i ułóż na blasze, całego bakłażana nakłuj nożem i także połóż na blasze.
3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 40-60 min.
4. Obierz warzywo, które piekło się w całości, ze skóry i posiekaj miąższ.
5. Przygotuj farsz. Bulgur zalej wrzątkiem i gotuj 10 min. Odcedź i przestudź.
6. Wymieszaj z posiekanym miąższem bakłażana, połową pestek granatu, startymi ząbkami czosnku, sokiem i skórką otartą z połówki cytryny oraz kuminem. Dopraw solą i pieprzem.
7. Przed podaniem wyłóż farsz na upieczone połówki bakłażanów i posyp całość pozostałymi ziarenkami granatu, orzeszkami i świeżą miętą.
Parmezanowe ciasteczka z pastą z suszonych pomidorów

Stopień trudności: dla początkującychLiczba porcji: 22-24 ciasteczka Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie + 15 minut pieczenia
Składniki
- 80 g startego parmezanu
- 20 g mielonych migdałów (prażonych)
- 100 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
na pastę:
- puszka białej fasoli
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- ząbek czosnku
- 4-6 suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
1. Suche składniki wymieszaj.2. Dodaj posiekane masło i zagnieć szybko ciasto, uformuj z niego walec o średnicy 3 cm, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. 3. Schłodzone ciasto pokrój na plasterki grubości pół centymetra, ułóż je na blasze i piecz 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. 4. Wystudź na kratce. 5. Składniki pasty zmiksuj blenderem.6. Ciasteczka podawaj z pastą. Możesz udekorować je połówkami suszonych pomidorków koktajlowych.
Tekst, stylizacja i zdjęcia: Dominika Wójciak