Nugat z migdałami
Boski deser, które nazwa wzięła się od francuskiego wyrażenia oznaczającego "rozpieszczasz nas". Domowej roboty smakuje jeszcze lepiej.
1. Wafle lub papier ryżowy przytnij do rozmiaru foremki, w której będzie chłodzony nugat. Z moreli wytnij niewielkie gwiazdki. Migdały pod - praż na patelni. Przełóż do miseczki, dodaj skrawki moreli, które zostały po wycięciu gwiazdek i przykryj folią aluminiową.
2. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier, dodaj mód oraz wodę. Zagotuj mieszając aż do rozpuszczenia składni - ków. Następnie gotuj , bez mieszania, aż masa osiągnie temperaturę ok. 160°C. W międzyczasie białka ubij na sztywną pianę. Kiedy syrop miodowy osiągnie pożądaną temperaturę, wlej go cienkim strumieniem do białek (cały czas miksując). Ubijaj 10-15 minut aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj bakalie, całość wymieszaj.
3. Na spodzie foremki ułóż wafel i przykryj masą nugatową. Wierzch wyrównaj (najlepiej łyżką zamoczoną w oleju) i przykryj drugim waflem. Wstaw do lodówki na całą noc. Po schłodzeniu wyjmij z formy i pokrój ostrym nożem. Udekoruj morelowymi gwiazdkami.
Zobacz także: