Nuggetsy (kawałki kurczaka w panierce)
Przepis na nuggetsy czyli kawałki kurczaka w panierce pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na energię".
Składniki
- 1 podwójna pierś kurczaka (z hodowli ekologicznej lub z chowu tradycyjnego, ok. 350 g)
- 40 g płatków owsianych górskich
- 30 g twardego sera typu parmezan lub cheddar
- 40 g ziarna sezamu
- 1/2 łyżeczki soli kamiennej, morskiej lub himalajskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka curry
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
Nuggetsy czyli kawałki kurczaka - wykonanie:
1. Pierś kurczaka umyć, pozbawić ją kości i tłustych części i pokroić w niewielkie kawałki.
2. Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze na mniejsze.
3. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
4. Przygotować 3 głębokie talerze na: I. wymieszane przyprawy, II. rozkłócone jajko i sos sojowy, III. połączone płatki owsiane, sezam i ser.
5. Każdy kawałek mięsa panierować według podanej wyżej kolejności.
6. Kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w temperaturze 220°C przez ok. 30 minut, aż panierka lekko się zrumieni.
7. W połowie pieczenia obrócić kawałki kurczaka na drugą stronę.
Aby podczas panierowania panierka nie sklejała się od jajka, na bieżąco ją dosypuję.
Wartości odżywcze w 100 g:
białko 24,8 g, węglowodany ogółem 6,22 g, w tym cukry 0,14 g, błonnik 1,16 g
Przepis pochodzi z książki Julity Bator "Zamień chemię na energię":