Obezwładniająca malinówka
Malinówka działa rozgrzewająco i jest idealna po przemarznięciu, pomaga zapobiec grypie. Stosować 20 ml na rozgrzewkę.
Sposób przygotowania:
Maliny muszą być słodkie i dojrzałe. Należy je dokładnie oczyścić, pozbawić szypułek i meszku. Najlepiej je ostrożnie opłukać na szerokim sicie. Następnie owoce wrzucić do gąsiorka lub słoja, podobnie i liście (umyte, rzecz jasna), po czym zalać alkoholem ok. 70%, czyli spirytusem wymieszanym z przegotowaną wodą. Podczas procesu maceracji alkohol wyciągnie z owoców najlepsze dobroczynne składniki, nada nalewce kolor i niepowtarzalny zapach. Po 2 tygodniach zlać nalew do butelki, a maliny pozostałe w słoju zasypać cukrem (ilość jest sprawą dość indywidualną, zależy jak bardzo słodką chce się otrzymać nalewkę). Wstrząsnąć słojem, aby cukier dokładnie oblepił owoce. Słój odstawić na nasłoneczniony parapet na 4 - 5 dni. Po tym czasie cukier się rozpuści, a maliny puszczą sok. Teraz połączyć nalew z sokiem w jednym naczyniu i przelać do butelek. Szczelnie zamknąć i umieścić w ciemnym pomieszczeniu lub po prostu w szafce. W miejscu niedostępnym dla dzieci. Nalewka dobra jest do picia w zimie, po odstaniu co najmniej 5 - 6 miesięcy.
Przepis pochodzi z książki: Nalewki z całą mocą