Obiad dla jarosza
Kotlety gryczane czy omlet z płatków owsianych to propozycje nie tylko dla zdeklarowanych wegetarian. Te dania wszystkim wyjdą na zdrowie!
Składniki: 2 woreczki kaszy gryczanej lub 20 dag sypkiej, 30 dag twarogu, 2 jajka, 15 dag sera pleśniowego typu rokpol, 1 szklanka płatków owsianych, 1 mały por, 2 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku, pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie:
1. Kaszę przebieramy, płuczemy i gotujemy na sypko w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy. Por obieramy, kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim por przez kilka minut. Dodajemy do ugotowanej kaszy, mieszamy.
2. Ser pleśniowy trzemy na tarce do jarzyn o dużych oczkach, mieszamy na papkę z pokruszonym wcześniej twarogiem i wyrabiamy z jajkami. Do mieszanki serowej dodajemy ugotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy, aby powstała jednolita masa.
3. Z masy formujemy zgrabne kotleciki. Panierujemy je w płatkach owsianych wysypanych na płaski talerz. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.
4. Kotleciki gryczane podajemy najczęściej z ziemniakami z wody i sałatką pomidorową. Dobrym dodatkiem do nich jest gęsta, kwaśna, świeża śmietana.
Przygotowanie: 60 minut.
Porcja: 359 kalorii.
Składniki: 15 dag płatków owsianych, 300 ml mleka, 1 jasna bułeczka kajzerka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 3 łyżki oleju, 3 garście szpinaku świeżego lub opakowanie mrożonego , 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku, świeża dymka lub szczypiorek.
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zaczną gęstnieć, dodajemy pokrojoną w kostkę bułkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zestawiamy z ognia.
2. Świeży szpinak przebieramy, usuwamy zwiędnięte liście, płuczemy i odstawiamy, by woda obciekła (mrożony rozmrażamy na sicie). Smażymy go na odrobinie oleju razem z posiekanym na drobno czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Do wystudzonych płatków dodajemy mąkę i jajka, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Cienką warstwą rozprowadzamy na nim ciasto owsiane i smażymy omlety z jednej strony, po czym przekładamy na drugą i chwilę dosmażamy pod przykryciem.
4. Omlety nadziewamy szpinakiem, podajemy posypane dymką lub szczypiorkiem.
Przygotowanie: 40 minut.
Porcja: 399 kalorii
Składniki: 5 dag kaszy jęczmiennej, 40 dag ziemniaków, 1 cebula.20 dag włoszczyzny, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki mąki tortowej, 3 szklanki wywaru z jarzyn, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, suszony majeranek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy i odsączamy.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Jarzyny obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Obraną cebulę drobno siekamy.
3. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i kminek. Dodajemy jarzyny, które również obsmażamy. Mieszankę posypujemy mąką ziemniaczaną. Wszystko to zalewamy zimnym wywarem jarzynowym, starannie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i całość powoli gotujemy pod przykryciem.
4. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, ubijamy jedno jajko na puch, delikatnie mieszamy z zupą, ciągle gotując na małym ogniu. Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Zupę doprawiamy utartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Można też dodać natkę pietruszki, posiekaną bazylię lub inne świeże zioła.
Przygotowanie: 50 minut.
Porcja: 200 kalorii.
Rewia 8/2011