Obiad jak u babci
W żadnej restauracji nie zjemy tak dobrze jak kiedyś u babci. Tych smaków i aromatów się nie zapomina...
Składniki na 4 porcje: 400 g karkówki lub udźca z baraniego mięsa, 1 cebula, sól, 60 g kaszy jęczmiennej, 1 duża marchew, ćwierć selera, 1 por, garść posiekanej natki pietruszki, mielony czarny pieprz
1. Mięso oczyścić. Cebulę obrać i przekroić na pół. Do garnka wlać wodę, osolić ją, włożyć mięso z cebulą. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie - ok. półtorej godziny.
2. Kaszę jęczmienną opłukać. Ugotować na miękko w osolonej wodzie. Najlepiej pod przykryciem i na małym ogniu. Uwaga! Kaszę jęczmienną można zastąpić jaglaną - przed gotowaniem powinno się sparzyć ją wrzątkiem, by straciła goryczkę.
3. Włoszczyznę obrać, drobno pokroić. Por oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z garnka, pokroić na kawałki. Wywar odcedzić i znowu zagotować. Do wywaru włożyć włoszczyznę. Gdy zmięknie, dodać por, natkę, kaszę jęczmienną i pokrojone mięso. Razem podgrzać. Zupę doprawić solą i pieprzem.
Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 60 dag zielonej fasolki szparagowej, 15 dag pomidorków koktajlowych, 5 dag wędzonego boczku, 2 łyżki (4 dag) masła, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, 1 - 2 gałązki rozmarynu, 2 - 4 gałązki tymianku, 2 kromki chleba tostowego, sól, pieprz, 2 combry jagnięce (ok. 50 dag) z oczyszczonymi kostkami żebrowymi, 3 - 5 łyżek oleju, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 400 ml bulionu warzywnego, 125 ml czerwonego wytrawnego wina
1. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na cząstki. Strączki fasolki szparagowej pokroić na kawałki. Boczek pokroić w kostkę. Masło stopić, wystudzić. Cebule i czosnek obrać, grubo posiekać. Zioła posiekać. Chleb tostowy zmiksować z połową czosnku, natką pietruszki i połową rozmarynu. Wymieszać ze stopionym masłem, doprawić solą i pieprzem.
2. Jagnięcinę opłukać, dobrze wytrzeć i obsmażyć na 1-2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Wyjąć mięso, a na tym samym tłuszczu zeszklić połowę cebuli i resztę czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Wlać bulion i wino. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać tymianek, gotować jeszcze 1-2 minuty. Na wierzchu combrów rozsmarować masę ziołową. Mięso włożyć do brytfanki, podlać sosem. Piec 20-25 minut w 225°C.
3. Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać resztę oleju, wrzucić ziemniaki, smażyć na rumiano ok. 15 minut. Posypać odłożonym rozmarynem i oprószyć solą. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple, by nie wystygły. Na tym samym tłuszczu wysmażyć na chrupko boczek. Dodać pozostałą cebulę, odcedzoną fasolkę i ćwiartki pomidorków. Dusić razem 5 minut na małym ogniu. Podawać jako dodatek do upieczonego mięsa.
Składniki na 12 porcji: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki kaszy manny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jabłek, 3 łyżki cukru, 1/2 kostki margaryny
lub masła, ewentualnie cynamon
1. Składniki na ciasto (mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia, cukrem kaszą manną) wymieszać. Należy się spodziewać, że "ciasto" będzie miało sypką konsystencję. Podzielić je na trzy równe części.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić 10 minut razem z cukrem i ewentualnie szczyptą mielonego cynamonu. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Wsypać jedną część ciasta, a na nią wysypać część jabłek. Czynności te powtarzać - na wierzchu powinna znaleźć się ostatnia część sypkiego ciasta.
3. Margarynę schłodzić w lodówce. Następnie zetrzeć na tarce i posypać nią wierzch ciasta. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 45 minut. Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem i udekorować, np. kandyzowanymi owocami lub bitą śmietaną. Podawać na ciepło lub na zimno.
Życie na gorąco 10/2011