Reklama

Obiad pod chmurką

Warzywa, ryby, owoce i oczywiście mięso – podczas majówek grillujemy wszystko.

Grillowane warzywa i karkówka w marynacie

Składniki na 4-6 porcji: 1 i 1/2 kg karkówki, przyprawa do mięsa z grilla, 2-4 łyżeczki miodu, po 2-4 łyżeczki musztardy i keczupu, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 szklanki oleju, sól, mielony czarny pieprz, 1-2 ząbki czosnku, świeże zioła: koperek, natka pietruszki, bazylia, majeranek

Ponadto: po 2-3 łyżki czarnych i zielonych oliwek, mały słoik korniszonków, po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 1/2 bakłażana, 2 niewielkie kalarepki, cebula, ceramiczne lub szklane naczynie z przykrywką

1. Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do szklanego naczynia, dodaj sól, pieprz, keczup, miód, olej, przyprawę do grilla, sos sojowy, musztardę oraz połowę świeżych ziół. Składniki wymieszaj.

Reklama

2. Karkówkę umyj, osusz, pokrój na plastry i zanurz w marynacie. Każdy kawałek mięsa powinien być nią pokryty. Jeśli marynaty jest za mało, dodaj ciut oliwy, po łyżeczce keczupu, miodu i sosu sojowego. Szklane naczynie z mięsem przykryj i wstaw do lodówki na dzień lub dwa.

3. Kalarepki i bakłażana pokrój w talarki, papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, opłucz i osusz. Cebulę obierz z łupin i pokrój w grubsze krążki.

4. Na duży półmisek wyłóż oliwki i ogórki. Na rozgrzanym grillu układaj kawałki mięsa (wcześniej możesz usunąć resztki marynaty, ale niekoniecznie). Gdy karkówkę będziesz przekładać na drugą stronę, ułóż na grillu także warzywa.

5. Gdy kalarepka, bakłażan, papryka, cebula i mięso ładnie się zrumienią, przełóż je na półmisek, udekoruj ziołami i od razu podawaj z pieczywem posmarowanym masłem ziołowym lub czosnkowym.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 425 kilokalorii

Filety drobiowe na ostro

Składniki na 4 porcje: 3/4 kg filetów z piersi kurczaka, 1/4 szklanki oliwy lub oleju, sos sojowy, szczypta mielonego chili, 3 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku, sól, świeżo mielony czarny pieprz, suszone lub świeże zioła: koperek, bazylia, pietruszka

Ponadto: 6-12 niewielkich ziemniaków w mundurkach, 4 pomidory, twarożek smakowy, folia aluminiowa, masło i czosnek do posmarowania folii

1. Mięso drobiowe umyj i osusz, odkrój żyłki oraz błonki, a następnie pokrój na plastry. Możesz bardzo delikatnie rozbić mięso tak, aby każdy kawałek miał ok. 1 cm grubości.

2. Oliwę lub olej wymieszaj z obranym i przepuszczonym przez praskę czosnkiem, octem winnym, sosem sojowym, mielonym chili, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W salaterce zalej mięso powstałą marynatą. Przykryj i wstaw naczynie do lodówki na 3 godziny.

3. Płaty mięsa lekko osącz z zalewy. Kładź na rozgrzany ruszt. Piecz po ok. 8 min z każdej strony. Do grillowanych filetów podawaj pieczone pomidory posmarowane olejem i posypane świeżymi lub suszonymi ziołami oraz ziemniaki pieczone w folii z masłem i czosnkiem. Folię posmaruj masłem z czosnkiem, owiń nią każdego ziemniaka osobno i wrzuć pod ruszt, bezpośrednio do paleniska między rozżarzone węgle na 30-40 min. Pod koniec pieczenia ziemniaki przełóż na ruszt, odwiń do połowy z folii, natnij z wierzchu i nałóż twarożek.

Przygotowanie: 90 minut
Porcja: 410 kilokalorii

Szaszłyki owocowo-rumowe

Składniki na 4 porcje: jeden owoc limonki, 50 ml białego rumu, 3 łyżki cukru, 2 banany, 3 plastry ananasa, 12 owoców liczi, 12 wisienek, 3 morele, odrobina stopionego masła, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, 3 łyżeczki miodu, olej

Ewentualnie: lody śmietankowe oraz o smaku rumowym

1. Limonkę sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha i zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekrój owoc na pół i wyciśnij sok. Koniecznie usuń gorzkie pestki. Sok możesz jeszcze przecedzić, aby pozbyć się resztek miąższu.

2. W szklanej lub ceramicznej misce wymieszaj rum, miód (jeśli jest twardy, wcześniej wstaw naczynie z miodem do gorącej wody) oraz sok z pomarańczy. Dodaj także cukier, masło, startą skórkę oraz sok z limonki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj.

3. Banany obierz, pokrój w grube plastry. Morele pokrój na ćwiartki. Plastry ananasa pokrój na duże kawałki. Pokrojone oraz całe owoce (wisienki, liczi) wrzuć do miski z mieszanką rumową, przemieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut.

4. Po tym czasie owoce wyjmij z marynaty i nadziewaj po kawałku każdego na długie patyczki posmarowane olejem. Szaszłyki grilluj z każdej strony krótko na ruszcie. Podawaj jeszcze ciepłe z lodami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut
Porcja: 335 kilokalorii

Łosoś z kolorowym pieprzem

Składniki na 4-6 porcji: 1 kg świeżego łososia w dzwonkach, 3 cytryny oraz kilka cienkich plasterków do dekoracji, łyżka marynowanego kolorowego pieprzu, łyżka siekanej świeżej bazylii oraz koperku, 2 łyżki oleju lub płynnego masła, sól, drobno mielony czarny pieprz, papryczka chili

Ponadto: pomidorki koktajlowe oraz gałązki świeżego kopru do dekoracji, sos musztardowy, pieczone ziemniaki, ceramiczne lub szklane naczynie

1. Łososia umyj, osusz. Papryczkę chili rozkrój, usuń pestki i szypułkę, miąższ pokrój drobno i przełóż do szklanego naczynia. Siekaną zieleninę: koperek i bazylię dodaj do papryki. Cytryny sparz wrzątkiem, a gdy wystygną - osusz, z każdej zetrzyj skórkę na najdrobniejszych otworach tarki. Następnie przekrój każdą na pół i wyciśnij z nich sok.

2. Skórkę oraz sok z cytryn dodaj do papryczki. Do marynaty dodaj teraz olej lub masło, sól oraz oba rodzaje pieprzu, wymieszaj. W marynacie umieść dzwonka ryby, delikatnie smaruj łososia marynatą z każdej strony. Następnie rybę w naczyniu przykryj i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

3. Na rozgrzanym grillu układaj dzwonka ryby i grilluj po kilka minut z każdej strony. Przed podaniem udekoruj pomidorkami koktajlowymi, plasterkiem cytryny i gałązkami świeżego koperku. Podawaj z sosem musztardowym oraz pieczonymi ziemniakami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 345 kilokalorii

Świat i Ludzie 17/2012

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy