Obiad rolowany
Jak przyrządzić wieprzowinę, by była miękka i soczysta? Wypróbuj przepis, dzięki któremu rodzina zapomni o schabowym.
1.Mięso pokrój w plastry i lekko rozbij tłuczkiem z obu stron. Na każdym kawałku ułóż ser, suszone pomidory, oliwki i listki rukoli. Następnie mięso zawiń, formując roladki, i zepnij je za pomocą wykałaczki. Oprósz przyprawą do grilla, solą i pieprzem.
2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na większej patelni rozgrzej olej. Roladki podsmaż ze wszystkich stron. Wyjmij je i odstaw na chwilę na bok. Do tłuszczu po smażeniu mięsa dodaj cebulę i podsmaż ją na złoto. Wlej ok. 500 ml wody lub wywaru. Mięso włóż z powrotem na patelnię, przykryj pokrywką i duś ok. 50 minut.
3. Mięso zdejmij z patelni. Powstały sos gotuj, aż część płynu odparuje. Zagęść go mąką i, stale mieszając, smaż 3 minuty.
4. Sos gotuj na wolnym ogniu ok. 15 minut, stale mieszając. Z roladek usuń wykałaczki i podgrzej mięso w sosie na patelni. Podawaj z ziemniakami.
Zobacz także: