Obieramy fachowo egzotyczne owoce
Jeśli skusił cię jakiś egzotyczny owoc, kupiłaś go, a teraz łamiesz sobie głowę, jak go obrać i podzielić, służymy radami. Nasz poradnik na pewno ci pomoże.
Jak sobie radzić?
Granat. Najsmaczniejszy jest duży, z lśniącą skórką. Przekrój go w poprzek na pół. Nasiona wyjmuj łyżeczką.
Karambola. Powinna być jędrna, o lekko brązowym zabarwieniu w narożach. Owoc dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
Kokos. Przed zakupem wstrząśnij owocem, by sprawdzić, czy ma sok. Ostrym nożem lub metalowym szpikulcem przebij wgłębienia, które są u nasady (najczęściej są trzy), wylej sok. Owoc rozgrzej w piekarniku (200°C, 15 minut) lub w kuchence mikrofalowej (najwyższa temperatura, 5 minut), następnie rozbij młotkiem. Miąższ zetrzyj na tarce, lekko wysusz i używaj do ciast i deserów.
Liczi. Dojrzałe liczi ma matową skórkę, jest czerwonobrązowe. Łamliwą skórkę łatwo rozłupiesz palcami. Uważaj, by nie uszkodzić miąższu. Małym nożykiem natnij skórkę na krzyż na spiczastym końcu owocu i delikatnie ją zdejmij. Następnie przekrój miąższ i usuń małą pestkę, która znajduje się w środku.
Mango. Wybieraj dość twardy owoc o lśniącej skórce. Miąższ wraz ze skórką odkrój ostrym nożem tuż przy pestce (najpierw jedną połowę, potem drugą). Następnie natnij go w kostkę aż do skórki i, naciskając dwoma kciukami na skórkę, wypchnij do góry. Odkrój nożem od skórki.
Życie na gorąco 6/2012