Odkrywamy smaki: Ricotta
Ten włoski ser jest źródłem dobrze przyswajalnego białka oraz cennych witamin i minerałów, a do tego ma doskonały kremowy smak. Jest dostępny niemal w każdym sklepie, ale nie zawsze wiemy, jakie dania można z niego przygotować. Oto kilka propozycji.
Składniki:
25 g orzeszków piniowych
2 cebule
2 ząbki czosnku
5 gałązek oregano
2 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
2 puszki pomidorów krojonych
150 ml bulionu warzywnego
Sól, pieprz
1,5 łyżeczki ziół włoskich
400 g szpinaku
Gałka muszkatołowa
150 g parmezanu
200 g sera ricotta
2 jajka
2 żółtka
200 g mąki
2 łyżki masła
Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i połowę z nich zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, a następnie mąkę. Dodać pomidory, bulion i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą, pieprzem i ziołami włoskimi. Gotować 10 minut, po 5 minutach gotowania dodać listki oregano.
Resztę cebuli i czosnku zeszklić na oleju. Dodać szpinak i 5 łyżek wody. Mieszać, aż liście szpinaku opadną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak dobrze osączyć na sicie, pokroić.
Do ricotty dodać, szpinak, podsmażoną cebulkę, jajka, żółtka i starty parmezan. Wszystko wymieszać, dodać mąkę i szybko wyrobić (ciasto powinno być lepkie i miękkie). Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 3 części i rolować na wałeczki o średnicy 2-2,5 cm. A następnie odkrawać nożem kawałki i ręcznie formować kluski. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować, aż wypłyną (ok. 4 minuty). Wyławiać łyżką cedzakową.
Masło rozgrzać na patelni, obsmażyć lekko kluski, a następnie podawać z sosem pomidorowym. Posypać orzeszkami piniowymi. Dekorować oregano.
Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
1 żółta papryka
1 ząbek czosnku
Gałązka tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek
75 g oliwek nadziewanych papryką
Łyżka kiełków (mieszanych)
150 g ricotty
Sól, czarny pieprz
12 okrągłych kromek pumpernikla
Paprykę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać tymianek. Ostudzić. Kilka oliwek odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i formować gałki, które nakładać bezpośrednio na kromki pumpernikla.
Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
225 g mąki
Łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
Szczypta soli
3 opakowania cukru waniliowego
1 jajko
125 g masła
3 dojrzałe nektarynki
8 płatów żelatyny
500 g śmietany kremówki
500 g sera ricotta
3 łyżki likieru pomarańczowego
3 łyżki konfitury morelowej
Tłuszcz i mąka do formy
W misce umieścić: mąkę, proszek do pieczenia, 75 g cukru, sól, opakowanie cukru waniliowego, jajko, 1-2 łyżki wody, masło w płatkach. Wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie.
Okrągłą tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać mąką. Nałożyć ciasto, uformować brzeg wysoki na 1,5 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut na dolnej grzałce. Wyjąć, ostudzić. Ciasto uwolnić z formy, ustawić na paterze i założyć pierścień tortownicy.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Śmietanę ubić. Do ricotty dodać 125 g cukru, 2 opakowania cukru waniliowego i likier i wyrobić wszystko za pomocą robota kuchennego .
Żelatynę odcisnąć, roztopić. Zmieszać z ricottą (najpierw z małą porcja, a następnie z resztą). Delikatnie wmieszać bitą śmietanę. Masę nałożyć na ciasto, na niej ułożyć pokrojone w cząstki nektarynki. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Konfiturę przetrzeć przez sito i lekko podgrzać, a następnie posmarować nią nektarynki. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Tort uwolnić z pierścienia.
Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
12 dużych muszli (makaron)
Sól
Cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Puszka pomidorów krojonych
Pieprz
Słodka papryka
Szczypta cukru
Skórka starta z 1 cytryny
250 g sera ricotta
1 jajko
50 g tartego parmezanu
6 łodyżek bazylii
Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.
Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać pomidory z puszki, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem. Gotować jeszcze 5 minut.
Na nadzienie: ser zmieszać ze skórką z cytryny, jajkiem i 25 g parmezanu. Doprawić solą i pieprzem. 3 listki bazylii drobno pokroić i dodać. Sos wlać do żaroodpornej formy. Muszle wypełnić nadzieniem i umieścić w formie. Posypać pozostałym parmezanem. Zapiekać w 200 st. C przez 20 minut. Posypać pozostałą bazylią.
Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
500 g makaronu rigatoni
Sól
3 czerwone cebule
Szałwia
4 plastry boczku
200 g zielonych i czarnych oliwek
40 g parmezanu
200 g sera ricotta
Pieprz
Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Boczek uprażyć na chrupko. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę i listki szałwii (ok. 5 minut), dodać oliwki. Makaron odcedzić, przy tym wyłapać ok. 0,25 l wody spod gotowania makaronu. Wodę wlać do sosu. Makaron z powrotem wsypać do garnka, dodać sos i boczek, nakładać na talerze z kleksami ricotty, posypać parmezanem, oraz solą i pieprzem.
Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
3 plastry pomidora
Szczypiorek
Kromka pełnoziarnistego pieczywa
Łyżka sera ricotta
Sól morska
Czarny pieprz
Kromkę posmarować ricottą, obłożyć plastrami pomidora. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
75 g masła
100 g cukru
250 g twarożku
500 g sera ricotta
4 jajka
Opakowanie budyniu waniliowego
4 duże makaroniki (qpo 18 g)
Masło i cukier do formy
Masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodać twaróg, ricottę, jajka i budyń. 4 foremki (400 ml każda) nasmarować tłuszczem i wysypać cukrem. Nałożyć masę. Do każdej foremki włożyć makaronik. W piekarniku rozgrzanym do 200 st. C piec przez 40 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika i ostudzić deser.
Martha Stewart: Jak przygotować ricottę w domu
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta