Ogniste ziemniaki z pikantnym sosem, czyli "patatas bravas"
Danie dla wielbicieli pikantnych smaków. Proste w przygotowaniu, sycące i rozgrzewające.

Składniki
- 700 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki
- 4 łyżki oliwy
- łyżka masła
- czerwona cebula pokrojona w kostkę
- gałązka posiekanego rozmarynu
- ząbek pokrojonego czosnku
- łyżka wędzonej papryki
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka płatków chili
- łyżka mąki pszennej
- szklanka bulionu z kurczaka
- 100 g sera cheddar
- kolendra
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Smażymy ziemniaki, cebulę oraz czosnek. Wsypujemy suszone przyprawy i posiekany rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i gorący bulion. Smażymy jeszcze 4 minuty. Przekładamy na talerz. Gorące ziemniaki posypujemy tartym cheddarem oraz kolendrą.