Reklama

Ogórki w occie

Ogórki powinny być świeże, twarde i jędrne. Najlepiej proste, bo łatwiej ułożysz je w słoikach

Składniki

  • 1 kg małych ogórków
  • 2 litry gorącej wody
  • 1 łyżka soli kuchennej
  • 1 szkl. octu 10 proc.
  • 2 łyżki cukru
  • 2 marchewki
  • 8 ząbków czosnku
  • liście laurowe (1 na słoik)
  • ziele angielskie (2-3)
  • duży kawałek korzenia chrzanu
  • pieprz czarny w ziarnach (3-4)
  • koper
  • 2 cebule czerwone

1. Zagotuj w garnku wodę i ocet. Dodaj cukier i sól. Gotuj do ich rozpuszczenia.

2. Ogórki umyj i włóż do słoika. Pomiędzy nimi umieść wszystkie przyprawy, w tym przekrojony na pół ząbek czosnku (1 na słoik), kilka krążków marchewki i cebuli.

3. Całość zalej gorącą zalewą octową. Zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem. Odstaw je na minimum 3 tygodnie.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy