Ogórki w occie
Ogórki powinny być świeże, twarde i jędrne. Najlepiej proste, bo łatwiej ułożysz je w słoikach

Składniki
- 1 kg małych ogórków
- 2 litry gorącej wody
- 1 łyżka soli kuchennej
- 1 szkl. octu 10 proc.
- 2 łyżki cukru
- 2 marchewki
- 8 ząbków czosnku
- liście laurowe (1 na słoik)
- ziele angielskie (2-3)
- duży kawałek korzenia chrzanu
- pieprz czarny w ziarnach (3-4)
- koper
- 2 cebule czerwone
1. Zagotuj w garnku wodę i ocet. Dodaj cukier i sól. Gotuj do ich rozpuszczenia.
2. Ogórki umyj i włóż do słoika. Pomiędzy nimi umieść wszystkie przyprawy, w tym przekrojony na pół ząbek czosnku (1 na słoik), kilka krążków marchewki i cebuli.
3. Całość zalej gorącą zalewą octową. Zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem. Odstaw je na minimum 3 tygodnie.