Omlet estragonowy z karczochami
Kapary w potrawie możesz zastąpić konserwowym ogórkiem albo zielonymi oliwkami. Estragon – koperkiem. Serca karczochów – kalarepą.
1. Szalotki obrać i posiekać. Karczochy osączyć na sitku z zalewy, pokroić na kawałeczki. Na żaroodpornej patelni rozgrzać masło. Wrzucić karczochy i smażyć je 6-7 minut. W połowie czasu smażenia dołożyć szalotki.
2. Estragon opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Parmezan drobno zetrzeć. Jajka wbić do miseczki, roztrzepać je z estragonem. Masę przyprawić pieprzem i odrobiną soli. Wylać na patelnię z karczochami. Smażyć 1-2 minuty. Wierzch omletu posypać startym parmezanem.
3. Patelnię przykryć pokrywką i wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 15-20 minut. Gotowy omlet od razu serwować, np. z sałatą skropioną winegretem.