Reklama

Omlet estragonowy z karczochami

Kapary w potrawie możesz zastąpić konserwowym ogórkiem albo zielonymi oliwkami. Estragon – koperkiem. Serca karczochów – kalarepą.

Składniki

  • 2 szalotki
  • 1 puszka (425 ml) karczochów
  • 20 g masła
  • 4 gałązki estragonu
  • 50 dag parmezanu
  • 8 jajek
  • sól
  • pieprz

1. Szalotki obrać i posiekać. Karczochy osączyć na sitku z zalewy, pokroić na kawałeczki. Na żaroodpornej patelni rozgrzać masło. Wrzucić karczochy i smażyć je 6-7 minut. W połowie czasu smażenia dołożyć szalotki.

2. Estragon opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Parmezan drobno zetrzeć. Jajka wbić do miseczki, roztrzepać je z estragonem. Masę przyprawić pieprzem i odrobiną soli. Wylać na patelnię z karczochami. Smażyć 1-2 minuty. Wierzch omletu posypać startym parmezanem.

3. Patelnię przykryć pokrywką i wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 15-20 minut. Gotowy omlet od razu serwować, np. z sałatą skropioną winegretem.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy