Omlet kakaowy
Przepis Joanny Jędrzejczyk z książki "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydała wraz z Janem Paszkowskim.
Składniki
- 2 spore jajka od kury z wolnego wybiegu
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 płaska łyżeczka kakao
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g płatków owsianych błyskawicznych
- dodatkowo
- masło orzechowe / ulubiony dżem domowej roboty / jogurt naturalny z obniżoną zawartością tłuszczu / owoce sezonowe
Omlet kakaowy - przygotowanie:
Jajka dokładnie zblenduj z bananem, kakao i szczyptą cynamonu.
Jeżeli chcesz stworzyć bardziej sycące śniadanie, dodaj na tym etapie płatki owsiane i odrobinę proszku do pieczenia. Dzięki temu wzbogacisz swój posiłek o dodatkowe węglowodany, a za sprawą proszku omlet będzie niezwykle puszysty.
Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym.
Gotowy omlet podawaj z ulubionymi owocami, masłem orzechowym, dżemem lub jogurtem.
Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Jana Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz" - przeczytaj wywiad z autorami
Zobacz także: