Reklama

Omlet makaronowy z brokułami

Składniki

  • 30 dag makaronu,
  • sól,
  • 15 dag brokułów,
  • pieprz,
  • 10 dag pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 2,5 dag gotowanej szynki,
  • 3 łyżki tłustego mleka,
  • słodka papryka w proszku,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżka oleju,
  • oregano do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron (np. świderki, rurki) ugotować w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, gotować 5-6 minut (powinny być al dente, czyli jędrne) w posolonym wrzątku. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, następnie pokroić na połówki. Ugotowany makaron odcedzić na sitku. Cebulę obrać, drobno posiekać. Szynkę pokroić w kosteczkę. Brokuły odcedzić na sitku.

Jajko wymieszać z mlekiem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pieczarki, szynkę i razem podsmażyć. Do-rzucić cebulę. Oprószyć pieprzem i solą. Dołożyć brokuły oraz makaron. Całość zalać masą jajeczną. Smażyć, aż masa jajeczna się zetnie. Omlet ostrożnie zsunąć z patelni na talerz. Przed podaniem udekorować oregano.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy