Omlet na dwa sposoby
Możemy podać go na śniadanie albo jako słodki deser.

Sztuka smażenia - dobre rady
Masa jajeczna
Na jeden omlet nie należy brać więcej niż 3-4 jaja, ponieważ będzie zbyt gruby. Dla większej liczby osób właściwiej usmażyć kilka mniejszych omletów niż jeden duży. Jajka można roztrzepać z zimną wodą (1 łyżka wody na 1 jajko). Najlepiej widelcem lub trzepaczką - masa jajeczna ma być jednolita i ciągnąca, a nie puszysta.
Jak smażyć
Masę jajeczną wlewamy na mocno rozgrzany tłuszcz (masło) i smażymy krótko z jednej strony. Kiedy spód się zetnie, unosimy brzegi omletu szeroką, drewnianą łopatką, aby nie ścięta masa jajeczna spłynęła na dno patelni, i jeszcze chwilę smażymy.
Na słodko
Omlet biszkoptowy przyrządzamy z jajek (białka ubijamy na pianę!) z dodatkiem mąki. Smażymy z jednej lub dwu stron. Podajemy jako deser ze słodkimi dodatkami: konfiturą, owocami albo bitą śmietaną.
Z patelni na talerz
Dobrze usmażony omlet powinien być lekki, zrumieniony od spodu. Gotowy omlet przykrywamy farszem, składamy na pół i zsuwamy na ogrzany talerz. Od razu serwujemy.
Z ziołami
Zamiast nadziewać omlet, można masę jajeczną wzbogacić posiekanymi ziołami: natką pietruszki, szczypiorkiem.
Z warzywami i pieczarkami
Składniki na 2 porcje: 5 jajek, sól, pieprz, 1 łyżeczka soku z cytryny, 50 dag młodych marchewek, 10 dag groszku cukrowego, 10 dag pieczarek, 250 ml bulionu warzywnego (z kostki), 1 łyżeczka masła albo margaryny, 2 łyżki śmietany do zup i sosów, 1 łyżeczka jasnego sosu pieczeniowego
Czas przygotowania: około 35 minut
1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i pieprzu na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z żółtkami i łyżeczką soku z cytryny. Dwie jednakowe patelnie mocno rozgrzać, cienko posmarować olejem. Na każdą wylać połowę masy jajecznej. Przykryć i smażyć omlety około 20 minut. Od czasu do czasu delikatnie podważać łopatką brzegi, aby masa jajeczna spływała pod spód. Marchewki obrać, pokroić. Strączki groszku cukrowego i pieczarki oczyścić,
pociąć na duże kawałki. Bulion doprowadzić do wrzenia, włożyć marchewki, gotować 10 minut. Na 4 minuty przed końcem dodać groszek cukrowy. Ugotowane warzywa odcedzić, osączyć. Wywar zachować.
2. Pieczarki podsmażyć na maśle, wlać wywar z gotowania warzyw. Zagotować, połączyć ze śmietaną i sosem pieczeniowym. Do sosu włożyć warzywa i mocno razem podgrzać. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe omlety zsunąć na talerze. Nałożyć nadzienie. Złożyć na pół, udekorować listkami trybuli.
Z twarożkiem
Składniki na 6 porcji: 3 jajka, 7,5 dag cukru, 2 cukry wanilinowe, skórka otarta z 1 cytryny, 4 dag mąki pszennej i 1 dag ziemniaczanej, 20 dag twarożku śmietankowego, 2 łyżki soku z ananasa, 25 dag śmietany kremówki, 1 op. zagęstnika do śmietany, np. śmietan-fix, 3 plastry ananasa z puszki, cukier puder
Czas przygotowania: około 40 minut
1. Białka ubić, dosypując 5 dag cukru i 1 torebkę cukru wanilinowego. Pianę ostrożnie połączyć z żółtkami i skórką cytrynową. Wymieszać obie mąki i małymi porcjami dodawać do masy jajecznej. Wymieszać.
2. Płaską blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem. Narysować na nim 6 kółek o śr. 10-12 cm. Na każde kółko nałożyć porcję ciasta biszkoptowego i równomiernie je rozsmarować. Wstawić na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gotowe omleciki zdjąć z blachy, owinąć np. wkoło wałka do ciasta. Zawinąć w ściereczkę, odłożyć do wystudzenia.
3. Twarożek wymieszać z sokiem ananasowym, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Śmietanę ubić z zagęstnikiem i połączyć z twarożkiem. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Omleciki zdjąć z wałka, napełnić kremem wyciskanym ze szprycy. Powtykać kawałeczki ananasa. Oprószyć cukrem pudrem.
Życie na gorąco 40/2011