Omlet na kilka sposobów
Oto cztery sprawdzone sposoby na omlet. Musisz je poznać!
Naturalny
Zwany również francuskim. Przyrządzam go z roztrzepanych jaj z dodatkiem wody i soli. Smażę go wolno na rozgrzanym oleju tak, by spód się lekko podrumienił, a wierzch był galaretowaty.
Biszkoptowy
Nazywany jest też rzymskim. Żółtka ucieram z niewielką ilością cukru, ubijam na sztywno pianę z białek i dodaję ją na przemian z przesianą mąką, delikatnie mieszając. Omlet smażę na wolnym ogniu pod przykryciem. Kiedy się zetnie, przewracam na drugą stronę i dosmażam. Podaję z konfiturami, posypany cukrem pudrem, polany miodem lub syropem klonowym.
Z dodatkami
Do omletu naturalnego dodaję warzywa, np. groszek, marchewkę, fasolkę i szpinak, pieczarki albo kawałki wędliny. Smażę, a następnie posypuję natką lub szczypiorkiem, luźno zwijam w rulon albo składam na pół i od razu podaję.
Puszystszy
Żeby omlet był bardziej puszysty, do roztrzepanych jaj dodaję wodę mineralną lub gazowaną
Porady udzieliła Hanna Szymkiewicz - doświadczona mistrzyni kulinarna