Omlet z natką pietruszki i łososiem
Idealny na śniadanie.

Składniki
- 6 jaj
- 1 i 1/2 pęczka natki pietruszki
- ząbek czosnku
- 40 g siekanych orzechów włoskich
- 200 g twarogu
- 100 ml śmietany
- 150 g wędzonego łososia w plastrach
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 100 g pomidorków cherry
45 min
4
Umytą natkę pietruszki siekamy. Obrany czosnek kroimy i dodajemy do natki razem z czterema łyżkami oliwy i orzechami, miksujemy blenderem.
Do twarogu dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i solą, miksujemy. Pomidorki przekrawamy na pół.
Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywno. Na przemian dodajemy do nich zmiksowaną natkę i żółtka, doprawiamy solą, delikatnie mieszamy. Z powstałej masy smażymy cztery zielone omleciki. Na każdy wyciskamy porcję twarogu, układamy plastry łososia i pokrojone pomidorki. Omlet składamy na pół, posypujemy natką i podajemy z kromkami pumpernikla.