Omlet z papryką i kukurydzą
Składniki
- po 1 czerwonej i zielonej papryce
- 6 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki mleka
- 1/2 pęczka oregano
- po 2 łyżki masła i oliwy
- sól, pieprz
1. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie ok. 4 min, dodać odcedzoną kukurydzę, doprawić solą i pieprzem.
2. Jajka umyć, ubić z mlekiem. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać masło na dwóch patelniach. Masę jajeczną podzielić na dwie części, wylać na patelnie, smażyć na małym ogniu, podważając z boków, aby masa podpłynęła pod spód. Omlety będą gotowe, gdy spód będzie rumiany, a wierzch lekko ścięty. Przykryć każdy połową warzyw, złożyć na pół, pokryć resztą warzyw, posypać oregano.