Omlet z piekarnika z warzywami
Kolorowe dodatki są nie tylko pyszne. Dzięki nim dania wyglądają wyjątkowo apetycznie.
Składniki na 2-3 porcje: 4 jajka, 3 łyżki drobno startego żółtego sera, 20 dag sera ricotta, 2 średnie pomidory, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku, 10 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej lub zielonych szparagów, 2 łyżki masła, sól, pieprz.
Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę. Pomidory umyj, osusz, pokrój w kostkę. Fasolkę szparagową lub szparagi ugotuj w osolonym wrzątku (powinny być al dente, tzn. lekko twardawe). Zanurz je w bardzo zimnej wodzie, by nie straciły koloru i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smaż jeszcze 1-2 min. Do miski wbij jajka, dodaj starty żółty ser i ricottę. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przestudzoną cebulę, pomidory oraz fasolkę lub szparagi, wymieszaj łyżką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Wlej masę. Piecz 20-30 min, aż masa się zetnie, w temperaturze 170°C. Podawaj na ciepło lub zimno. Rada: Do omletu możesz dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę.