Omlet ze szparagami
Ziemniaki i szparagi w kuchni tworzą duet idealny. Odpowiednio doprawione lub zapieczone są doskonałym patentem na pyszne danie.
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw.
2. Na patelni, która nadaje się do wstawienia do piekarnika (bez plastikowej rączki) rozgrzej trochę masła i oleju i wrzuć ziemniaki. Smaż do zrumienienia. Posiekaj dymkę i miętę, jajka rozbełtaj. Wymieszaj.
3. Szparagi umyj, pozbaw je zdrewniałych końcówek, pokrój na kawałki i dorzuć do ziemniaków. Smaż mieszając, przez ok. 3 minuty i zalej całość masą jajeczną. Smaż omlet aż zetnie się od spodu i na krańcach. Wtedy wstaw go pod górny grill i piecz, aż góra omletu ładnie się zetnie.
Zobacz także: