Reklama

Omlet ze szparagami

Ziemniaki i szparagi w kuchni tworzą duet idealny. Odpowiednio doprawione lub zapieczone są doskonałym patentem na pyszne danie.

Składniki

  • 15 małych, młodych ziemniaków
  • 5 zielonych szparagów
  • 4–5 jaj
  • 1/3 pęczka dymki
  • 1 garść listków świeżej mięty lub koperku
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw. 

2. Na patelni, która nadaje się do wstawienia do piekarnika (bez plastikowej rączki) rozgrzej trochę masła i oleju i wrzuć ziemniaki. Smaż do zrumienienia. Posiekaj dymkę i miętę, jajka rozbełtaj. Wymieszaj. 

3. Szparagi umyj, pozbaw je zdrewniałych końcówek, pokrój na kawałki i dorzuć do ziemniaków. Smaż mieszając, przez ok. 3 minuty i zalej całość masą jajeczną. Smaż omlet aż zetnie się od spodu i na krańcach. Wtedy wstaw go pod górny grill i piecz, aż góra omletu ładnie się zetnie.

Reklama

Zobacz także:

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy