Omlet ze szpinakiem

Szukasz pomysłu na pożywne i oryginalne śniadanie? Wypróbuj przepis na omlet pieczony ze szpinakiem.

Upieczony omlet zostaw w formie. Ostudź, okrój brzegi dookoła, przykryj formę deską, odwróć i delikatnie wyjmij
Upieczony omlet zostaw w formie. Ostudź, okrój brzegi dookoła, przykryj formę deską, odwróć i delikatnie wyjmij123RF/PICSEL

Składniki

  • 8 jajek
  • 25 dag liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju, poddusić z umytym szpinakiem. Doprawić.

2. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, delikatnie mieszając, dodawać żółtka, parmezan (1 łyżkę zostawić) i szpinak. Doprawić.

3. Formę wysmarować olejem. Wlać masę jajeczną, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 20 minut (musi się mocno zrumienić, wtedy na pewno jajka będą ścięte). Pod koniec posypać parmezanem. Wystudzić, pokroić ostrym nożem na porcje.

Zobacz także:

Puszysty omletStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?