Reklama

Omlet ze szpinakiem

Szukasz pomysłu na pożywne i oryginalne śniadanie? Wypróbuj przepis na omlet pieczony ze szpinakiem.

Składniki

  • 8 jajek
  • 25 dag liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju, poddusić z umytym szpinakiem. Doprawić. 

2. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, delikatnie mieszając, dodawać żółtka, parmezan (1 łyżkę zostawić) i szpinak. Doprawić. 

3. Formę wysmarować olejem. Wlać masę jajeczną, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 20 minut (musi się mocno zrumienić, wtedy na pewno jajka będą ścięte). Pod koniec posypać parmezanem. Wystudzić, pokroić ostrym nożem na porcje.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy