Omlet ze szpinakiem
Szukasz pomysłu na pożywne i oryginalne śniadanie? Wypróbuj przepis na omlet pieczony ze szpinakiem.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju, poddusić z umytym szpinakiem. Doprawić.
2. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, delikatnie mieszając, dodawać żółtka, parmezan (1 łyżkę zostawić) i szpinak. Doprawić.
3. Formę wysmarować olejem. Wlać masę jajeczną, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na ok. 20 minut (musi się mocno zrumienić, wtedy na pewno jajka będą ścięte). Pod koniec posypać parmezanem. Wystudzić, pokroić ostrym nożem na porcje.
Zobacz także: