Orecchiette z buraczkowym pesto
Jędrny makaron z jedwabiście kremowym, aromatycznym sosem – oto przepis na szybkie, nieskomplikowane i pełne smaku danie.
Składniki
- 500 g makaronu orecchiette (muszelki)
- 3 buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki tartego sera grana padano
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Buraki wyszoruj. Ugotuj je lub upiecz do miękkości. Wystudź. Obierz i pokrój w kawałki. Czosnek obierz. Makaron ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu.
2. Buraki zblenduj z czosnkiem, orzechami, serem i sokiem z cytryny. Gdyby pesto było zbyt gęste, dolej nieco oliwy. Dopraw je solą i pieprzem. Makaron osącz. Wymieszaj z buraczanym pesto. Wyłóż na talerze. Udekoruj orzechami i bazylią albo posyp pokruszonym kozim serem.
Zobacz także: