Reklama

Reklama

Orientalna potrawka

Porcja dla jednej osoby to koszt około siedmiu złotych. Bambus dzięki swoim właściwościom wzmacnia włosy i paznokcie.

Pędy bambusa osączamy z zalewy. Obrane i umyte marchewki kroimy w słupki, a pory pod kątem w średniej wielkości pierścienie. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Boczniaki krótko płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. 

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy mięso mielone 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy marchew, pory, pędy bambusa, boczniaki, doprawiamy posiekanym imbirem, sosem sojowym, pieprzem, solą, mieszamy. Następnie zalewamy bulionem, dusimy, aż warzywa będą miękkie. 

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy niewielką ilością wody i dodajemy do mięsa z warzywami, mieszamy. Dusimy jeszcze 1-2 minuty, aby sos trochę zgęstniał. Potrawkę podajemy na obiad lub kolację z ryżem, kaszami lub pieczywem oraz z sezonowymi surówkami. 

Reklama

Składniki

  • po 2 marchewki i pory
  • 150 g boczniaków
  • imbir o długości centymetra
  • puszka pędów bambusa
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 szklanki bulionu
  • 8 łyżeczek sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Zobacz także: 

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: orientalna potrawka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje