Reklama

Orientalna potrawka z orzechami

Składniki na 4 porcje

  • 400 g szynki wieprzowej
  • nieduży por
  • 200 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1/2 główki małej kapusty pekińskiej
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 5 łyżek orzechów nerkowca
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz, mielony imbir

1. Szynkę wieprzową krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki, lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Umytego pora kroimy pod kątem w paski, a oczyszczone pieczarki w niezbyt grube plasterki.

Obrane marchewki kroimy w słupki, a umytą kapustę pekińską w jednocentymetrowe paski. Orzechy podprażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na jasnozłoty kolor, przekładamy na papier, studzimy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.

2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy kawałki mięsa około 5 minut na jasnozłoty kolor. Następnie dodajemy czosnek, pory, słupki marchewek, plasterki pieczarek, pokrojoną kapustę pekińską, kiełki fasoli mung, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą, mielonym imbirem i dusimy, aż warzywa zmiękną.

Reklama

Na koniec dodajemy podprażone orzechy nerkowca, mieszamy i podajemy.

Zobacz również:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy