Orientalna potrawka z orzechami
1. Szynkę wieprzową krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki, lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Umytego pora kroimy pod kątem w paski, a oczyszczone pieczarki w niezbyt grube plasterki.
Obrane marchewki kroimy w słupki, a umytą kapustę pekińską w jednocentymetrowe paski. Orzechy podprażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na jasnozłoty kolor, przekładamy na papier, studzimy. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.
2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy kawałki mięsa około 5 minut na jasnozłoty kolor. Następnie dodajemy czosnek, pory, słupki marchewek, plasterki pieczarek, pokrojoną kapustę pekińską, kiełki fasoli mung, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, solą, mielonym imbirem i dusimy, aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodajemy podprażone orzechy nerkowca, mieszamy i podajemy.
Zobacz również: