Oryginalny indyk w cydrze i jabłkach
Dla całej rodziny.
Składniki
- 1 indyk o wadze ok 3 kg
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 70 g miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- listki świeżego tymianku
- 4 szalotki
- 4 marchewki
- garść fasolki szparagowej
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- ok. 500 ml wytrawnego cydru
- 4 łyżki syropu jabłkowego
- 3 twarde winne jabłka
Indyka dokładnie umyj, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut. Wymieszaj musztardę, miód, ocet jabłkowy, 3 łyżki oliwy z oliwek i listki tymianku. Marynatą natrzyj indyka i odstaw go na ok. 3 godziny. Szalotki pokrój w piórka, marchewki w słupki, przesmaż je na łyżce masła i łyżce oliwy, po czym przełóż do naczynia, w którym będziesz piec indyka. Na pozostałej oliwie zrumień indyka z każdej strony.
Przełóż go do garnka z szalotką. Wlej do garnka cydr i syrop jabłkowy. Przykryj garnek pokrywką i wstaw na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 60 minut. W połowie pieczenia wrzuć fasolkę szparagową i cząstki obranych jabłek. Dopiekaj bez przykrywki ok. 30 minut. Przełóż indyka, jabłka i marchewki z blaszki i trzymaj w ciepłym miejscu. Zlej sos z pieczenia, dodaj do niego szalotki i gotuj aż zgęstnieje. Podawaj indyka z sosem w sosjerce i pieczonymi warzywami.