Orzechowa strucla
Mąkę przesiej do miski i zrób wgłębienie. Wsyp tam łyżeczkę cukru, wlej trzy łyżki ciepłego mleka i wkrusz drożdże. Przykryj ściereczką, owiń i odstaw, by drożdże dobrze wyrosły.
Jajka wbij do miski, roztrzep. Gdy rozczyn wyrośnie, dodaj je i pozostałe składniki, oprócz masła. To ostatnie stop i przestudź. Ciasto wyrób na gładką masę, dodając płynny tłuszcz. Ponownie wyrabiaj przez chwilę, by odchodziło od ręki. Odstaw je w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką, by wyrosło. Podziel na dwie części.
Orzechy posiekaj na kawałki, wymieszaj z miodem i śmietaną. Ciasto rozwałkuj cienko na dwa prostokąty. Posmaruj je masą orzechową i prażonymi jabłkami. Zwiń w rolady. Ostrym nożem przetnij na pół, zostawiając jeden koniec nieprzecięty.
Potem obie połówki owijaj wokół siebie tak, by powstała strucla. Ułóż ją w formie wyściełanej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut w temp. 180˚C. Potem wystudź i pokrój na porcje.