Orzechowe batoniki, idealne dla zestresowanych
To doskonały deser dla osób: zestresowanych, ciężko pracujących, wyczerpanych i uczących się. Wszytko dzięki pierwiastkom zawartym w orzechach. Żelazo i potas przyjmowane regularnie wpływają korzystnie na nasz układ nerwowy.
Przygotowanie
Orzeszki upraż na suchej, mocno rozgrzanej teflonowej patelni. Do rondelka wsyp cukier i wlej miód. Podgrzewaj na małym ogniu ok. 20 min, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
Zdejmij z ognia, wsyp sodę oczyszczoną oraz 1 łyżkę masła lub margaryny. Energicznie mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsyp orzeszki. Dokładnie wymieszaj, by karmel przykrył orzeszki.
Foremkę lub prostokątne naczynie posmaruj pozostałym tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż masę karmelowo-orzechową, wierzch wyrównaj łyżką (trzeba to robić szybko, gdyż karmel natychmiast zastyga). Wstaw do lodówki na kilka godzin. Pokrój na nieduże batoniki. Rada: Dno foremki można wyłożyć waflami.
Część orzechów można zastąpić suszoną żurawiną oraz pestkami dyni czy słonecznika. Można też dodać popping, czyli preparowane (jakby nadmuchiwane) ziarna, np. jaglane lub amarantusa. Przygotowanie (bez
Zobacz także: