Reklama

​Orzechowe ciasteczka Jonathana Phanga

Idealne na świąteczny stół.

Ciasto:

225g mąki
110g smalcu
2-3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

175g gładkiego masła orzechowego
200g cukru muscavado

Przyozdobienie:

 2 lekko ubite żółtka jaj z odrobiną mleka
 100g cukru pudru
 Kolorowa posypka

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 190°C i posmaruj masłem brytfankę.
2. Przesiej mąkę, dodaj sól i smalec i wyrabiaj aż będę przypominać kruszonkę. Wtedy zacznij dodawać w małych ilościach wodę i wyrabia aż do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj długi wałek z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
3. Aby zrobić nadzienie połącz masło orzechowe z cukrem. Wyjmij ciasto z zamrażarki i podziel na 12 równych części. Uformuj w kulki. Spłaszcz je w dłoniach i wyłóż łyżeczkę nadzienia. Sklej ciasto i ponownie spłaszcz, na grubość mniej więcej 1,5cm.
4. Posmaruj każde ciasteczko jajkiem i umieść w piekarniku. Piecz przez 15 - 20 minut aż będą złocisto brązowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
5. Aby zrobić polewę, przesiej cukier puder do miski i stopniowo dodawaj wodę, aż polewa będzie gęsta i gładka. Polej ciasteczka i wykończ kolorowymi posypkami.

Reklama

Oglądaj ,,Świąteczne gotowanie z Polsat Food Network" (na antenie w soboty do 26 grudnia o 22:00), w którym prezentujemy przepisy, które pozwolą zasmakować Świąt Bożego Narodzenia w pełni, eksponując bogactwo możliwości tkwiące w celebracji tego magicznego czasu.

Wypróbuj też:

Pieczony łosoś Siby

Szaszłyki z kaczką i figami

Przepisy pochodzą z programów: Hiszpańskie smaki na Boże Narodzenie, Przy świątecznym stole Siby, Gwiazdka pełna smaku, Boże Narodzenie w dwunastu odsłonach.


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy